CDA-advies: stemmen per district

De verkiezing van de Tweede Kamer moet gedeeltelijk via een districtenstelsel gebeuren. Wethouders mogen van buiten de gemeenteraad komen. De benoemingsprocedure van burgemeesters zou per gemeente kunnen verschillen....

Van onze verslaggever

Of de voorstellen gaan behoren tot het staand gedachtengoed van de christen-democraten moet een interne discussie uitwijzen, die de komende weken in de partij wordt gevoerd.

In de partijcommissie zat een aantal CDA-prominenten als de Haagse burgemeester Deetman, voormalig Eerste-Kamerlid Postma en directeur Klink van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Ze geeft voorzetten voor vernieuwingen, maar doet ook eigen aanbevelingen.

De invoering van een gedeeltelijk districtenstelsel voor Tweede-Kamerverkiezingen is er een van, wel onder het voorbehoud dat het stelsel van evenredige vertegenwoordiging behouden blijft. De Eerste Kamer zou volgens de meerderheid van de commissie een terugzendrecht van wetsvoorstellen aan de Tweede Kamer moeten krijgen. Wethouders mogen van de commissie ook van buiten de raad komen.

De commissie is geen voorstander van een rechtstreeks gekozen burgemeester. De door de Kroon benoemde burgemeester mag van haar blijven. Maar het lijkt de commissie zinvol om te onderzoeken of voor verschillende steden niet verschillende benoemingsprocedures gevolgd moeten worden. De commissie vindt ook dat er een referendum gehouden moet worden als het parlement besluit taken af te staan aan Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden