CDA-achterban wil eerder hogere AOW-leeftijd

De leden van het CDA dringen er bij de partij op aan om de AOW-leeftijd in het verkiezingsprogramma sneller te verhogen.

ANP

Het voorstel van de jongerenorganisatie CDJA, de provincieafdeling Utrecht en Amsterdam om de AOW-leeftijd al in 2020 naar 67 jaar te verhogen in plaats van in 2025, zoals in het conceptprogram staat, werd vrijdag door een meerderheid gesteund tijdens een deelsessie op het partijcongres van het CDA.

Er was echter geen sprake van een tweederdemeerderheid, die vereist is voor een directe aanpassing van het conceptverkiezingsprogramma. Dat betekent dat er zaterdag op de tweede dag van het verkiezingscongres opnieuw gestemd moet worden tijdens de plenaire behandeling van het program.

Eerlijker

Volgens de CDA-jongeren, provincieafdeling Utrecht en Amsterdam moet de AOW-leeftijd ook al in 2015 van 65 naar 67 jaar, terwijl in het conceptprogram in 2015 een stap naar 65,5 jaar wordt gedaan. Voorafgaand aan het congres zei CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen dat dit nodig is om de uitgaven van de overheid sneller te verlagen en om de lasten van de vergrijzing eerlijker over generaties te verdelen.

Ook werd tijdens het congres een voorstel van CDA-Brabant aangenomen voor een soort bankenheffing. Volgens de afdeling is de overheid op verschillende manieren bijgesprongen voor financiële instellingen sinds het uitbreken van de kredietcrisis en mag van de banken best een extra bijdrage teruggevraagd worden. Deze ‘extra compensatie’ moet wel in internationaal verband bekeken worden.

Duizend amendementen

In totaal zijn ongeveer duizend amendementen ingediend door de CDA-achterban op het concept verkiezingsprogram ‘Slagvaardig en samen', dat zaterdag vastgesteld moet worden. De meeste wijzigingsvoorstellen kregen geen meerderheid. Dat geldt ook op het terrein van de hypotheekrenteaftrek. Er waren verschillende pleidooien voor aanpassing en beperking van de hypotheekrenteaftrek of om daar onderzoek naar te doen, maar de meerderheid wilde daar niets van weten.

Op het gebied van de WW en ontslagrecht zijn wel een aantal amendementen aangenomen die het beleid aanscherpen. Zo wil de partij werkgevers een loondoorbetalingsverplichting geven bij ontslag van personeel en de duur laten afhangen van het dienstverband van de werknemer. Op voorstel van CDA-Leek wordt dit gemaximeerd tot een half jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden