Cd-rom voor de technicus

Er zijn van die technici die naar een storing van je pc komen kijken en meteen na binnenkomst vragen om het handboek....

GERARD GERADTS

Een goede technicus kent zijn zaakjes, heeft die handboeken zelf bij zich of hij heeft een andere manier om achter de juiste gegevens te komen. Maar hij valt niet de klant lastig met dat soort vragen, want negen van de tien keren zijn die handboeken niet meer voorradig of niet meer terug te vinden.

Nou zijn er meer dan tweeduizend verschillende harde schijven in de wereld, eenzelfde aantal moederkaarten en vele honderden controllerkaarten, om niet te spreken van de vele cd-rom-, modem- en geluidskaarten. De stapel boeken en handleidingen die een allround-technicus nodig heeft, kan makkelijk een flinke auto vullen. En dan nòg zal het voorkomen dat het probleem bij de klant alleen maar op te lossen is met hulp van buitenaf, bijvoorbeeld omdat het handboek niet actueel is of omdat een bepaald stuurprogramma niet meer werkt of verdwenen is. Er moeten heel wat gefrustreerde technici rondlopen in Nederland die regelmatig drukbezette helplijnen of bulletin boards proberen te bereiken op zoek naar informatie.

Wat het bedrijf Micro House betreft, kan die techneut in vervolg zijn stationwagon met boeken en floppen thuis laten en in een kleine Daihatsu naar de klant gaan, want het enige dat hij nodig heeft, is wat vervangende onderdelen, een tasje met gereedschap en de cd-rom Micro House Technical Library. De schijf - die werkt onder Windows - bevat letterlijk een bibliotheek vol gegevens over harde schijven, moederborden, netwerkkaarten, i/o-kaarten, modems en beeldschermkaarten.

Als ze mij wakker zouden maken met de vraag wat de belangrijkse gegevens van mijn harde schijf zijn, zal er een diepe stilte vallen. Met de cd-rom van Micro House aangesloten en draaiende, is het antwoord binnen een paar seconden gevonden: het is een Conner Peripherals CP3204F, 200 Mb groot, het tempo waarmee data van de schijf worden gehaald is groter dan 10 megabyte per seconde en de omvang van de sectoren is 660 bytes. Dat alles flitst op het scherm en de technicus kan handenwrijvend aan de slag, want hij is van een hoop irritant zoekwerk af. Het omwisselen van zo'n schijf met een vergelijkbaar exemplaar, of het formatteren ervan, is dan een fluitje van een cent.

Het opzoeken van gegevens op de pc waarop de cd-rom zelf is aangesloten, is overigens maar één van de mogelijkheden van de library. Het belang van de schijf schuilt veel meer in de veelheid van gegevens die erop staat, de logische groepering daarvan en de mogelijkheid daarin snel te zoeken. De juiste jumper-instelling (een jumper is een klein blokje dat twee contacten verbindt op een insteekkaart voor de pc) voor bijvoorbeeld een geluidskaart is zo gevonden. Je zoekt op het merk van je kaart, kiest daarna uit de gevonden types en even later staan alle relevante gegevens op het scherm. Vaak is het dan ook mogelijk om een diagram te krijgen van de kaartindeling waarop ook de plaats staat aangegeven van de verschillende jumpers.

Op die ene cd-rom staan gegevens van 2600 harde schijven, rond 800 controllerkaarten, circa 2400 moederborden (waarop de hoofdchip staat), ruim 1000 netwerkkaarten en bijna 400 beeldschermkaarten. Die gegevens hebben betrekking op prestaties, plaats van de componenten, aanwijzingen van de leverancier, adressen van leveranciers, diagrammen en instelgegevens. Er staan ook diverse stuurprogramma's op de cd, alsmede de optie om de originele diskettes aan te maken die de hardwareleveranciers bij hun produkten doen.

Die leveranciers hebben blijkbaar geen enkele moeite met de verzamelwoede van Micro House. Volgens het Amerikaanse bedrijf, dat zijn Europese vestiging in Nederland heeft, zijn er met 1500 hardwarefabrikanten overeenkomsten gesloten over het gebruik van hun gegevens, terwijl met veel anderen overleg wordt gevoerd. Het zijn bedrijven als Siemens-Nixdorf, IBM, Tulip, Compaq, Vobis, Escom, Bull, Digital en ICL.

De overeenkomsten houden in dat de leveranciers van pc's, netwerkkaarten, videokaarten, cd-rom-drives en zo voort bij het uitkomen van hun nieuwe produkten de gegevens daarvan ter beschikking stellen van Micro House, dat er dan voor zorg draagt dat die informatie op de cd-rom komt. Elk kwartaal komt een nieuwe cd uit. Over copyright wordt door de leveranciers blijkbaar niet moeilijk gedaan.

De schijf is niet iets voor de onbevangen computeraar die graag eens een avondje wil cd-rommen. De prijs is daar niet naar en nog minder de inhoud. Maar het is vermoedelijk een uitkomt voor de systeembeheerder in een bedrijf, voor de helpdesk bij een hardware-leverancier en voor computerservice-bedrijven. En uiteindelijk ook voor de klant, die vermoedelijk sneller en trefzekerder zijn spullen gerepareerd ziet.

Gerard Geradts

Micro House Technical Library

Micro House Europe; ¿ 1689,- exclusief btw

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden