Cd-rom helpt bij evacuatie vanwege extreem hoog water

Het hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft een cd-rom gemaakt die gemeenten in de regio kunnen gebruiken voor het opstellen van evacuatieplannen bij een extreme hoogwaterstand....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ingenieursbureau Grontmij heeft het gebied van het hoogheemraadschap, achter een honderd kilometer lange ringdijk, in kaart gebracht, met als belangrijkste parameter de hoogte.

Wanneer de dijk doorbreekt, loopt het achterland onder water. Dit zal op sommige plaatsen binnen enkele uren twee meter hoog komen te staan, terwijl op andere plaatsen dat peil pas na twee dagen wordt bereikt, afhankelijk van waar de dijk doorbreekt, de grootte van het gat dat wordt geslagen en de rivierafvoer van dat moment.

Het hoogheemraadschap heeft voor de berekeningen met de cd-rom twintig zwakke plekken geselecteerd waar de ringdijk kan doorbreken. De dijkdoorbraak is te variëren. Op een beeldscherm is vervolgens te zien hoe snel het water in een bepaald gebied zal stijgen. Dat gegeven is te gebruiken bij het opstellen van evacuatieplannen.

Het hoogheemraadschap heeft de cd-rom verspreid onder dertien gemeenten in de regio en onder hulpverleningsinstanties. De cd-rom is niet te koop. Dat zou onnodige onrust kunnen veroorzaken, is de redenering. 'De interpretatie van de beeldschermgegevens vereist enige kennis van zaken', aldus Z. Vonk van het hoogheemraadschap.

Tijdens het extreme hoogwater begin vorig jaar is binnen het hoogheemraadschap een gebied bij Hardinxsveld-Giessendam geëvacueerd. Vonk: 'Simulaties met de cd-rom bevestigen die visie van toen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden