CD in Brabant buitenspel bij vormen college GS

De Centrumdemocraten (CD) mogen in Noord-Brabant niet meedoen aan de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Bij de eerste vergadering over de collegevorming besloten de negen andere partijen woensdag eendrachtig dat ze niet met de door hen als 'racistisch' gekenschetste partij willen samenwerken....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

CDA-lijsttrekker P. van Geel, die de vergadering leidde, vroeg daarop het CD-lid J. van der Steen de vergadering te verlaten, aan welk verzoek deze gehoor gaf.

De onderhandelingen over een nieuw college zullen in Brabant net als in Groningen openbaar zijn, besloten de partijen op voorstel van het CDA. Alleen wanneer men over de benoeming van gedeputeerden gaat praten, worden de deuren voor het publiek gesloten. Komende dinsdag zal voor het eerst over een beleidsprogramma voor de komende vier jaar worden gesproken.

In Brabant werd het dagelijks bestuur van de provincie gevormd door CDA, PvdA en VVD. Er zijn getalsmatig verschillende alternatieven mogelijk. PvdA, VVD D66 hebben samen veertig van de 79 zetels en zouden dus een 'paars college' kunnen vormen. Ook de grote winnaar VVD (van tien naar 22 zetels) kan technisch buitenspel worden gezet door CDA, PvdA en D66 (samen 43 zetels). Het meest voor de hand liggend is dat het oude college (met een nieuwe zetelverdeling) wordt voortgezet, met eventueel D66 erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden