Nieuws

CBS ziet vijf jaar na Europese vluchtelingencrisis verdubbeling in aantal naturalisaties

Ruim vijf jaar na dato veroorzaakt de Europese vluchtelingencrisis een piek in de Nederlandse naturalisatiecijfers. In 2020 zijn bijna twee keer zo veel mensen genaturaliseerd tot Nederlander als in de jaren ervoor, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een vrouw met kind in een asielzoekerscentrum in Gilze.  Beeld ANP
Een vrouw met kind in een asielzoekerscentrum in Gilze.Beeld ANP

In totaal verkregen vorig jaar 49 duizend personen via naturalisatie het recht om een Nederlands paspoort aan te vragen. Sinds 2003, het jaar waarin voor Nederlanders in spe een inburgeringsexamen verplicht werd gesteld, lag het aantal naturalisaties jaarlijks tussen de 20- en 27 duizend.

De piek is niet los te zien van de vluchtelingen die rond 2015 de Middellandse Zee overstaken om Europa te bereiken. Met name de Syrische burgeroorlog veroorzaakte destijds een toename in het aantal immigranten. 43 procent van de bijna 57 duizend asielzoekers en nareizigers die dat jaar in Nederland aankwamen, kwam uit Syrië. Vorig jaar hadden veel mensen uit deze groep vijf jaar met een geldige verblijfsvergunning in Nederland doorgebracht, een belangrijke voorwaarde voor naturalisatie.

Het aantal naturalisaties van vorig jaar ligt op eenzelfde niveau als in de jaren negentig. Tussen 1992 en 1997 mochten niet-Nederlanders bij de naturalisatie hun oorspronkelijke nationaliteit behouden. Vooral Turken, Marokkanen en voormalig Joegoslaven maakten gebruik van die regeling.

Volgens het CBS waren vier op de tien mensen die vorig jaar tot Nederlander zijn genaturaliseerd afkomstig uit Syrië. Bijna de helft van deze 15 duizend mensen kwam in 2015 naar Nederland. Eenderde vestigde zich hier al een jaar eerder.

Van de overige ‘nieuwe Nederlanders’ kwamen er ruim drieduizend uit Eritrea. Daarnaast kregen negenduizend mensen zonder nationaliteit of met een onbekende nationaliteit de Nederlandse identiteit.

Naast naturalisatie werden bijna zevenduizend personen in 2020 Nederlander door bijvoorbeeld adoptie en optie, een snellere en goedkopere procedure dan naturalisatie, waarbij inburgeren niet verplicht is. In totaal kregen vorig jaar 56 duizend personen de Nederlandse nationaliteit gekregen, anders dan door geboorte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden