CBS: werkloosheid gestegen tot 8,5 procent

De werkloosheid is in juni gestegen tot 8,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen van consumenten en bedrijven blijft onverminderd laag.

Joost de Vries
Mensen krijgen op het UWV-kantoor in Den Haag ondersteuning bij het zoeken naar werk. Beeld ANP
Mensen krijgen op het UWV-kantoor in Den Haag ondersteuning bij het zoeken naar werk.Beeld ANP

Het afgelopen half jaar verloren nog eens ruim 100 duizend mensen hun baan. In juni waren dat er 16 duizend. De afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 11 duizend werklozen per maand bij. In totaal zijn nu 675 duizend mensen werkloos.

Het CBS meldt dat uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal uitkeringen in juni is gestegen met 4 duizend tot in totaal 382 duizend. Het aantal werklozen en mensen met een uitkering steeg vooral onder 45-plussers. De stijging is onder meer te verklaren door de toegenomen participatie van deze groep op de arbeidsmarkt, waardoor meer mensen werken, maar ook meer mensen stuiten op het gebrek aan werk.

Vertrouwen blijft laag
Ook meldt het statistiekbureau dat het consumentenvertrouwen onverminderd laag blijft. Deze maand daalde het nog eens een fractie ten opzichte van de peiling van juni. Mensen blijven somber over de economische vooruitzichten en blijven de hand op de knip houden.

Net als consumenten zijn bedrijven huiverig om geld uit te geven. In mei van dit jaar investeerden bedrijven bijna 11 procent minder in 'materiële vaste activa' dan een jaar eerder. Bedrijven stelden uitgaven aan duurzame bezittingen als grond, gebouwen, machines, transportmiddelen en computers vaker uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden