CBS: vijfhonderd extra doden in warme juliweken

VOORBURG (ANP) - In de eerste drie weken van juli zijn er vijfhonderd mensen meer overleden dan gemiddeld. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld.

De hogere sterfte hangt samen met de hoge temperaturen. In de derde week van juli overleden driehonderd mensen meer dan gemiddeld. In die week bezweken in totaal bijna 2800 mensen bij een gemiddelde maximale dagtemperatuur van 31,5 graden Celsius.

In de eerste week van juli stierven in Nederland tweehonderd mensen meer dan gebruikelijk. In de tweede week overleden ongeveer evenveel mensen als gemiddeld. Uit eerder CBS-onderzoek is gebleken dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Op een dag die volgt na een zeer hete dag is het effect op de sterftecijfers het duidelijkst.

Aandoeningen

Bij een hele reeks hete dagen lopen de sterftecijfers met honderden op. Vooral mensen met aandoeningen aan de ademhalingsorganen en patiënten met hart- en vaatziekten lopen dan hogere risico's.

In de warme weken stierven meer vrouwen dan mannen. In de derde week van juli waren dat 1522 vrouwen tegen 1247 mannen. Van het totaal (2769) in die week waren er 1516 boven de tachtig. Daarvan waren bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen: 1001 tegen 515. In andere leeftijdsgroepen waren de mannen licht in de meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden