CBS: uitstoot broeikasgas in Nederland stijgt - ondanks Klimaatakkoord Parijs

In Nederland was in 2016 de uitstoot van broeikasgassen 1 procent hoger dan een jaar eerder. De chemische industrie stootte meer uit en er is meer aardgas verbruikt voor de verwarming van huizen en kantoren. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, maar voorlopige, cijfers uit de emissieregistratie.

Een schoorsteen van de kolencentrale Hemweg 8.Beeld anp

Nederland heeft zich met het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs juist verplicht tot een sterke reductie van de CO2-uitstoot, om opwarming van de aarde tegen te gaan. In april bleek al uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEa) dat de uitstoot van broeikasgas CO2 door de Nederlandse industrie in 2016 nagenoeg onveranderd bleef ten opzichte van een jaar eerder.

Vorig jaar bedroeg de uitstoot van broeikasgassen 197 miljard kg CO2-equivalenten, 1 procent meer dan in 2015, aldus het CBS. De uitstoot van alleen het gas koolstofdioxide (CO2) bedroeg 167 miljard kg in 2016. Dat is bijna 2 miljard kg meer dan een jaar eerder. De chemische industrie heeft door een grotere bedrijvigheid 1,5 miljard kg CO2 meer uitgestoten. Hoger aardgasgebruik in kantoren en woningen zorgde voor een toename van 0,8 miljard kg CO2. Energiebedrijven stootten per saldo 0,4 miljard kg CO2 minder uit dan in 2015.

Het aandeel steenkool in de elektriciteitsproductie is volgens het CBS in 2016 gedaald naar 32 procent, nadat het tussen 2011 en 2015 toenam van 18 procent naar 36 procent. Het aandeel aardgas steeg naar 46 procent, terwijl het in de jaren daarvoor afnam van 60 procent in 2011 naar 42 procent in 2015. De trendomkering in 2016 is volgens het CBS toe te schrijven aan de sluiting van drie oude kolencentrales en een grotere inzet van aardgascentrales. Het vervangen van steenkool door aardgas zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Deze reductie werd grotendeels teniet gedaan door de extra inzet van aardgas bij de elektriciteitsproductie.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

In 2016 zorgden de chemische, aardolie- en basismetaalindustrie samen voor 78 procent van de uitstoot van broeikasgassen door de industriesector. Kanttekening van het CBS in haar bericht over de toename van de CO2-uitstoot: 'Deze branches genereren maar 17 procent van de toegevoegde waarde van de industrie. Deze drie industrieën hebben de hoogste emissie-intensiteit binnen de industriesector. Deze is bijna vijfmaal hoger dan die van de hele industriesector en ruim zevenmaal hoger dan de emissie-intensiteit van de Nederlandse economie.'

De voedings- en genotsmiddelenindustrie had in 2016 een aandeel van 10 procent in de uitstoot van broeikasgassen door de industriesector. Het CBS: 'Het aandeel van deze branche in de industriële toegevoegde waarde is echter 21 procent. De emissie-intensiteit van de voedings- en genotmiddelenindustrie is ongeveer de helft van die van de hele industriesector.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden