CBS rekent anders en economie fleurt op

De Nederlandse economie stond er in het eerste kwartaal minder belabberd voor dan gedacht. Het bbp kromp de eerste drie maanden van dit jaar met 0,6 procent, en niet met de 1,4 procent waarmee het Centraal Bureau van de Statistiek in mei naar buiten kwam.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde herberekening van het CBS. Door de revisie blijkt ook het begrotingstekort lager te zijn uitgevallen. Over 2013 bedroeg het tekort 2,3 procent van het bbp, in plaats van de eerder gemelde 2,5 procent, oftewel nog ruimer onder de Brusselse grens van 3 procent dan gedacht.


Ook de staatsschuld fleurt op dankzij de nieuwe raming. Op basis van oude rekeningen leek de staatsschuld al in 2009 de EU-grens van 60 procent van het bbp te hebben geslecht, nu blijkt dat pas in 2011 te zijn gebeurd. De staatsschuld bedroeg in 2013 68,5 procent van het bbp, vijf procentpunt lager dan eerder geraamd.

Zachte winter

De krimp heeft te maken met nieuwe richtlijnen van het CBS voor de berekening van de omvang van de Nederlandse economie. Daardoor telt bijvoorbeeld de aardgassector minder zwaar mee. Dat komt goed uit voor Nederland, want door de zachte winter kende de sector een matig eerste kwartaal. Andere sectoren, zoals de zorg en de elektrotechnische industrie, tellen juist zwaarder mee. Daarnaast blijkt de omvang van de horeca en zakelijke dienstverlening in de eerste raming te pessimistisch ingeschat.


De geschiedenis hoeft niet te worden herschreven, sust het CBS: de algemene tendens is door de nieuwe raming niet wezenlijk veranderd. 'Het is een statistische werkelijkheid, we zijn niet met terugwerkende kracht rijker geworden. Dat waren we al, maar dat was niet volledig in kaart gebracht', zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.


De herziening valt vooral fors uit doordat in het kwartaal waarover het CBS de nieuwe richtlijnen toepast, de aardgasproductie sterk achterbleef door de zachte winter. In een zomers kwartaal zou de herziening geringer zijn uitgevallen, aldus Van Mulligen.


Minister Dijsselbloem van Financiën kan het revisionisme van het CBS wel op waarde schatten. 'Dat het saldo in 2013 iets positiever was dan we al hoopten, is mooi. Maar de werkelijkheid is er niet door veranderd, we moeten gewoon door met ons werk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden