CBS: ondanks milde winter meer sterfgevallen

Ondanks de relatief milde temperaturen zijn de afgelopen winter meer mensen overleden dan het jaar daarvoor. Vooral onder 80-plussers was de sterfte hoog. Dat meldt het CBS vandaag. Mogelijk is de langdurige griepgolf de oorzaak.

Beeld anp

Ruim 67 duizend personen overleden afgelopen winter, 9.000 meer dan in de winter van daarvoor. De sterfte onder ouderen van tachtig jaar en ouder was 21 procent hoger dan vorig jaar. Het CBS houdt het aantal sterfgevallen van december tot en met april aan bij de berekeningen.

Zeer lage temperaturen leiden gewoonlijk tot meer sterfgevallen. Dit verband wordt sterker naarmate iemand ouder wordt. Tussen opeenvolgende winters is vaker variatie te zien in het aantal sterfgevallen.

Griepepidemie

Lees hier meer over de griepepidemie van afgelopen winter. Hoe erg was die en hielp de griepprik wel?

Griep

Toch is de hoge sterfte nu niet te wijten aan het weer. De winter was namelijk zacht. Dat de sterfte zelfs hoger is dan in de koude winter van 2012-2013, is opmerkelijk. Het CBS wijst op de griepgolf waarmee de hogere sterfte samenviel. Die epidemie duurde 21 weken en is daarmee de langstdurende sinds gestart werd met meten in 1970.

Dat de epidemie langer duurde dan gemiddeld, kan het gevolg zijn van de virussen die voorkwamen. Niet alle varianten waren in de griepprik opgenomen, waardoor de prik niet volledig beschermde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden