CBS: Nederlandse mannen gelukkiger dan vrouwen

De Nederlandse man is vaker gelukkig dan de Nederlandse vrouw. 69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Mannen voelen zich daarnaast ook kalmer. 72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm. Onder vrouwen is dat bijna 61 procent. Zij voelen zich vaker zenuwachtig en somber.

Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven. Mannen en vrouwen blijken daar hetzelfde over te denken. Slechts 3 procent is ontevreden. Dit is sinds 1997 vrij stabiel. Vrouwen (91 procent) vinden de dingen die ze doen wel vaak zinvoller dan mannen (87 procent).

Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

In Drenthe, Friesland en Zeeland zijn mensen het meest tevreden over hun leven. 87 procent van de inwoners van deze provincies zegt blij te zijn met zijn leven. In Flevoland zijn inwoners het minst tevreden (81 procent).

Geluksindicatoren

Het CBS onderzocht acht elementen die van invloed zijn op een gelukkig leven: materiële levensstandaard, economische risico's, opleiding en arbeid, gezondheid, sociale relaties, maatschappelijke participatie en vertrouwen, veiligheid, en milieu en leefomgeving.

In de Europese Unie is meer aandacht voor het meten van geluksindicatoren sinds een internationale publicatie in 2009 over het meten van economische én sociale vooruitgang. 'Het gaat niet meer alleen om het meten van geld, maar ook om het meten van gevoel', zei CBS-hoofddemograaf Jan Latten vanochtend tegen de NOS. 'De focus ligt niet alleen op het bruto nationaal inkomen, maar ook op het bruto nationaal geluk.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden