CBS: Nederlandse export groeit 'marginaal'

De Nederlandse export is dit voorjaar licht gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwalificeert de groei als 'marginaal'. De uitvoer van goederen was in mei 0,7 procent groter dan een jaar eerder. In april kromp de export nog met 2,2 procent. Dat meldt het CBS vandaag.

redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In april kromp de export nog met 2,2 procent in volume. Dat was de eerste daling sinds oktober 2011. Vooral de uitvoer van Nederlandse aardolieproducten naar landen buiten de EU viel toen terug. Die lag vorig jaar juist op een uitzonderlijk hoog niveau.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS ziet het slechte cijfer van april nog steeds als een 'incidentele tegenvaller'. 'Maar het blijft wel een beetje voortmodderen met de Nederlandse export. De groei in mei zit vooral in de wederuitvoer. De Duitse economie, onze belangrijkste handelspartner, liet onlangs enkele tegenvallende maandcijfers zien.'

Waardedaling
Hoewel er meer goederen zijn uitgevoerd, is de waarde van de totale export wel lager dan vorig jaar. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 36,8 miljard euro. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 3 procent tot ruim 32 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 4,6 miljard euro. Dat is 0,6 miljard euro meer dan in mei 2012.

Omzetdaling detailhandel
De omzet van Nederlandse winkeliers is in mei met 0,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De detailhandel verkocht in mei 3 procent minder artikelen, terwijl de prijzen 2,5 procent hoger waren.

De electronicawinkels en doe-het-zelfwinkels noteerden de grootste omzetdalingen. Alleen de supermarkten wisten, met een omzetstijging van 5%, meer om te zetten ten opzichte van vorig jaar. Deze toename was grotendeels toe te schrijven aan een prijsstijging van ruim 4 procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels boekten net als in april een omzetgroei met dubbele cijfers. De omzet was in mei 11 procent hoger dan een jaar geleden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden