CBS meldt eerste daling sinds 1992 Aantal langdurig werklozen slinkt

Voor het eerst sinds 1992 daalt het aantal langdurig werklozen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)....

Van onze verslaggeefster

Margreet Vermeulen

AMSTERDAM

Het CBS geeft weinig ruchtbaarheid aan de cijfers omdat de gegevens 'vervuild' kunnen zijn. Maar nu ook de directie arbeidsvoorziening een daling van de langdurige werkloosheid meldt, durft CBS-woordvoerder P. Oomens de stelling aan dat de langdurige werkloosheid daalt.

Medio vorig jaar zat 55,7 procent van het totale werklozenbestand langer dan een jaar zonder baan en werd daarmee gerekend tot de langdurig werklozen. Hun aandeel is inmiddels gezakt naar 52,2 procent van het totaal. 'Verrassend', vindt arbeidsmarktdeskundige J.P. Vosse van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarkt Onderzoek (OSA). 'Normaal duurt het veel langer voordat de langdurig werklozen van een economische opleving profiteren.'

Het CBS was voorzichtig met de cijfers omdat de registratie van de langdurige werkloosheid niet altijd nauwkeurig gebeurt. 'Als langdurig werklozen een kortdurend (uitzend)baantje van twee maanden accepteren, keren ze vaak weer terug in het bestand als iemand die kortdurend werkloos is. Dat zou de cijfers kunnen vertroebelen', aldus Oomens.

Veel arbeidsbureaus hanteren sinds kort echter een nieuwe stelregel voor de registratie. Langdurig werklozen die een tijdelijk baantje accepteren dat korter duurt dan 65 dagen, keren voortaan weer als langdurig werkloze in het bestand terug.

De invoering van de nieuwe systematiek zou het aantal langdurig werklozen in de bestanden van arbeidsvoorziening juist moeten opstuwen, aldus een woordvoerder. Toch signaleert ook arbeidsvoorziening een daling van de langdurig werkloosheid.

Ook individuele arbeidsbureaus zien een kentering in de langdurige werkloosheid. Voor de regio Midden-Nederland noteert A. Visser van het arbeidsbureau Utrecht een daling van 3 à 4 procent.

In Den Haag zakte het percentage langdurig werklozen van het totale bestand van 55,3 procent naar 54,8 procent. In Amsterdam staat 60 procent van de werklozen langer dan een jaar ingeschreven. Dat was vorig jaar 61 procent.

De langdurige werkloosheid daalt dus en vreemd genoeg daalt ook het aantal langdurig werklozen dat door het arbeidsbureau aan een baan wordt geholpen. Dat betekent wellicht dat langdurig werklozen zich vaker dan voorheen tot een uitzendbureau wenden. A. Huijbers van de Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU) bevestigt dat er een samenhang is tussen de groei van het aantal uitzenduren en de daling van de langdurige werkloosheid. 'Harde cijfers hebben we nog niet. Maar de groei van het aantal mensen dat via een uitzendbureau werkt, is nu structureel. Dat houdt automatisch een groei in van het aantal langdurig werklozen dat werk vindt via ons.'

In Utrecht constateert het arbeidsbureau dat de arbeidsmarkt ietwat krapper wordt. 'Schoolverlaters vinden nu heel snel een baan. Ze zijn tegenwoordig minder in aantal, dat scheelt natuurlijk ook. Al met al wordt het aanbod wat krapper en daar profiteren ook langdurig werklozen van. Mits ze goed zijn opgeleid en goed zijn gemotiveerd', aldus A. Visser.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden