NieuwsOnline pesten

CBS: meisjes en homojongeren vaakst doelwit van online pesterijen

Meisjes worden twee keer zo vaak online gepest als jongens. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook homo- en biseksuele jongeren hebben beduidend vaker te maken met online pesterijen.

Scholieren in Heerlen protesteren tegen online pesten. Beeld ANP

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar 5,3 procent afgelopen jaar online is gepest, gestalkt of bedreigd. Het gaat om 7,1 procent van de meisjes, tegenover 3,6 procent van de jongens. Van de homo- en biseksuele jongeren kreeg 11, 4 procent te maken met online incidenten, zoals seksueel getinte opmerkingen.

Het onderzoek is onderdeel van een vorig jaar uitgebracht rapport Digitale Veiligheid & Criminaliteit, waar 38 duizend mensen middels een enquête aan hebben meegedaan.

Het CBS geeft geen verklaring voor het feit dat meisjes vaker worden gepest dan jongens. ‘Alle jongens en meisjes zitten anno nu op internet en hebben een smartphone’, zegt onderzoeker Maarten Bloem. ‘Meisjes zijn iets actiever op sociale media, maar dat verschil is niet zodanig groot dat je kunt zeggen dat het daarmee te maken kan hebben.’

Dat homo- en biseksuele jongeren online vaker worden gepest, valt wel te verklaren. ‘Vanwege hun geaardheid zijn ze helaas vaker slachtoffer van criminaliteit en voelen ze zich vaker onveilig’, zegt Bloem. ‘Dat zie je online ook terug.’

Geen slachtoffer

Online pesterijen hebben emotionele gevolgen, blijkt uit het onderzoek. 43,4 procent van de jongeren dacht er regelmatig aan terug, sliep er slecht van of voelde zich er boos over. Toch zou bijna de helft zichzelf niet aanmerken als slachtoffer van een misdrijf. Aangifte wordt dan ook nauwelijks gedaan: slechts één op de twintig slachtoffers van online pesterijen stapte naar de politie.

‘Wat voor de een een kwetsende opmerking is, zal voor de ander voelen als een voorval dat erbij hoort’, zegt onderzoeker Maarten Bloem. Toch ligt het gevaar altijd op de loer. ‘De telefoon is altijd dichtbij, internet heeft geen vakantie. Dat kan een hele grote impact hebben.’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), dat tweejaarlijks onderzoek uitvoert naar online pestgedrag onder scholieren, herkent de problemen die in het CBS-onderzoek worden geschetst. De belangenvereniging voor scholieren pleit ervoor om digitale veiligheid en seksuele diversiteit op te nemen in het lesprogramma. ‘Het wordt echt tijd dat online veiligheid op scholen serieus wordt genomen, leerlingen betrokken worden bij dit onderwerp, en dat er nationaal steviger beleid op wordt gevormd’, aldus voorzitter Pieter Lossie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden