CBS: Het gaat beter dan gedacht

De economie is harder gegroeid dan werd aangenomen. Het bruto nationaal product zit weer op het niveau van voor de crisis. De werkloosheid is wel nog veel hoger.

Er wordt niet alleen meer geëxporteerd, maar ook meer geïnvesteerd en geconsumeerd dan eerder was berekend.Beeld anp

De schade die de crisis heeft aangericht aan het bbp (bruto binnenlands product) is vrijwel hersteld. Het bbp, het totale bedrag dat Nederland verdient, is bijna terug op het niveau van 2008. In het eerste kwartaal van dit jaar was het 162,2 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2008 was dat 162,5 miljard euro - het hoogste bedrag tot nu toe.

Woensdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent is gegroeid. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van 0,4 procent. De groei wordt volgens het CBS breed gedragen. Er wordt niet alleen meer geëxporteerd, maar ook meer geïnvesteerd en geconsumeerd dan eerder was berekend. Vooral de investeringen in gebouwen, machines, installaties en infrastructuur zijn gestegen.

Beeld de Volkskrant

Ook de cijfers over de laatste twee kwartalen van vorig jaar zijn naar boven bijgesteld. In het vierde kwartaal van 2014 was de groei volgens het CBS 0,9 procent (was 0,8) en in het derde kwartaal 0,4 procent (was 0,3 procent). Op jaarbasis bedraagt de groei daardoor 2,5 procent.

De werkloosheid is echter nog lang niet terug op het niveau van 2008. Toen had 3,9 procent van de bevolking geen baan. Nu is dat 7 procent. Ook de consumptie ligt nog steeds lager dan in 2008.

Positiever

Ook zijn woensdag de bijgestelde groeicijfers voor de afgelopen jaren gepubliceerd door het CBS. Ook die vallen positiever uit dan tot nu toe werd gedacht. De krimp in 2012 was 1,1 procent in plaats van de 1,6 procent die tot nu toe werd aangenomen. In 2013 bedroeg de krimp maar een half procent. In 2014 groeide de economie met 1 procent. De groei begint zich ook te vertalen in een hoger beschikbaar inkomen van huishoudens. Dat nam in het eerste kwartaal van 2015 met 1,2 procent toe, deels door hogere cao-lonen (1,5 miljard) en deels door hogere sociale uitkeringen waaronder pensioenen (850 miljoen euro). Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat het beschikbare inkomen steeg.

De bijstelling van de cijfers heeft niet alleen gunstige gevolgen. Het leidt ook tot een hoger bni (bruto nationaal inkomen), waarin naast het bbp ook de uit het buitenland afkomstige primaire inkomens zoals loon, rente, pacht en winst worden meegeteld. Op grond van het bni wordt de bijdrage berekend die Nederland moet betalen aan de Europese Unie in Brussel.

Besparingen

De besparingen van de huishoudens kwamen in het eerste kwartaal uit op 1 miljard euro. Dit was iets meer dan een jaar eerder. De besparingen vormen het bedrag dat overblijft van het beschikbaar inkomen na consumptie.

De laatste jaren zijn de besparingen voortdurend toegenomen. Zelfs bij een negatieve inkomensontwikkeling werd er gespaard. Wegens de onzekere economische tijden en de malaise op de woningmarkt hielden huishoudens de hand op de knip. De vraag is of deze besparingen zullen aanhouden nu het economisch wat beter gaat. De toename van de besparingen in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder suggereert dat de besparingstrend voorlopig aanhoudt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden