NIEUWSCORONAVIRUS

CBS: aantal doden door corona zeker anderhalf keer hoger dan RIVM-telling

Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus ligt vijftig tot honderd procent hoger dan de officiële cijfers van het RIVM. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat woensdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepubliceerd.

Volgens de methode van het CBS zijn er naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.Beeld ANP

Het CBS heeft een nieuwe methode gebruikt om de oversterfte tijdens de coronapandemie in te schatten. In de eerste elf weken van de pandemie, van 9 maart tot en met 24 mei, zijn volgens die methode 10.164 mensen overleden aan het longvirus. Wel moet rekening gehouden worden met onzekerheid, aldus het CBS. Hierdoor kan het aantal overledenen hoger of lager zijn en variëren tussen de 8593 en 11.691. Dat betekent dat naast elke 10 geregistreerde doden als gevolg van corona er tussen de 5 en 10 mensen overleden aan corona die niet geregistreerd werden.

Volgens de jongste cijfers van het RIVM zijn er tot en met 28 juli om 10.00 uur 6.145 mensen in Nederland gestorven aan het coronavirus.

In Nederland, waar alleen positief geteste overleden personen worden geregistreerd als coronadoden, is de geschatte oversterfte volgens het CBS ‘een goede en belangrijke manier om enige duiding te kunnen geven aan het aantal overledenen door covid-19.’

Verbetering: Boven een eerdere versie van dit artikel stond dat het werkelijke aantal coronadoden volgens het CBS zeker anderhalf keer hoger was dan gedacht. Dat had moeten zijn: hoger dan de tellingen door het RIVM.

Kan het testapparaat de nieuwe hausse wel aan?
Het goede nieuws: de testbereidheid in Nederland neemt toe. De keerzijde: langer wachten op een test en soms dagen op de uitslag. Het ministerie belooft beterschap, maar hoe zit het met het testbeleid? Vier vragen beantwoord.

Hoe vraag en aanbod elkaar niet vinden bij de coronatests: een reconstructie
De wachttijden voor coronatests bij de GGD’s lopen op door een sterke toename van het aantal aanvragen. In het begin van de coronacrisis, toen er volgens de overheid schaarste was, hebben laboratoria in Nederland veel minder tests gedaan dan zij konden. Hoe kon testcapaciteit onbenut blijven?

Waarom ik me veel te laat op corona liet testen (en u waarschijnlijk ook)
Veel Nederlanders steunen het test- en thuisblijfbeleid van de overheid. Tot ze zélf corona-achtige klachten krijgen, zoals verslaggever Rik Kuiper. Dan zijn er genoeg redenen te verzinnen om de gang naar de teststraat nog even uit te stellen. Hoe zit dat?

Een handig overzicht van de belangrijkste zaken rondom het coronavirus is in dit dossier te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden