Nieuws CBR

CBR onder verscherpt toezicht na aanhoudende klachten over lange wachttijden

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kampt met een enorme achterstand, onder meer in het verwerken van gezondheidsverklaringen. In veel gevallen overschrijdt de instantie de eigen termijn van vier maanden voor het beoordelen van zo’n verklaring. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaat scherper toezicht houden op het functioneren van het CBR, meldt zij aan de Tweede Kamer. 

Rijles. Beeld Simon Lenskens

Volgens de minister klagen mensen bij haar omdat ze bij het CBR zelf, de organisatie die namens het ministerie de rijvaardigheid beoordeelt, geen gehoor vinden. ‘Ik ontvang veel brieven van burgers die op hun auto zijn aangewezen en door de lange doorlooptijden in de problemen komen met de vernieuwing van hun rijbewijs’, aldus van Nieuwenhuizen tegen de Kamer. Verscherpt toezicht is daarom op zijn plaats. ‘Op dit moment gaat het niet goed bij het CBR en ik deel uw zorgen rondom de problematiek.’ 

Het CBR erkent dat het verstrekken van nieuwe rijbewijzen momenteel niet soepel verloopt en dat mensen met vragen lang moeten wachten op antwoord. Volgens het bureau komt de vertraging door een stijging van het aantal mensen dat rijexamen doet en een groter aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer. 

Doorlooptijd

Vooral het aantal gezondheidsverklaringen levert problemen op. In 2018 werd door 650 duizend mensen een aanvraag voor zo’n verklaring ingediend, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging heeft tot gevolg dat de doorlooptijd voor het verkrijgen van een nieuw rijbewijs kan oplopen tot zes maanden.

Het CBR heeft ondertussen extra medisch personeel in dienst genomen om gezondheidsverklaringen te beoordelen. Ook zijn de openingstijden van de klantenservice verruimd en is met vervoerdersorganisatie TLN een spoedprocedure ingesteld voor mensen die hun rijbewijs nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Aan het einde van dit jaar hoop het CBR met behulp van digitalisering sneller te kunnen gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden