CBR mag geen alcoholslot meer opleggen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Wel moeten de mensen die op dit moment rondrijden met een slot dat houden. De Vereniging voor Verkeersslachtoffers reageert teleurgesteld op de uitstpraak.

Redactie
Een alcoholslot. Beeld anp
Een alcoholslot.Beeld anp

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot 'ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander', aldus de Raad van State.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terugkomen, maar dan moet wel eerst de wetgeving worden aangepast.

Wat is een alcoholslot?

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Het alcoholslot meet dan de hoeveelheid alcohol in de adem van de automobilist. De auto start niet als hij of zij te veel heeft gedronken. Die grens ligt bij 0,2 promille.
Het inbouwen kost zo'n 4000 tot 5000 euro.

Hoge Raad

Gisteren bepaalde de Hoge Raad nog dat iemand die een alcoholslot heeft opgelegd gekregen, niet ook nog strafrechtelijk mag worden vervolgd. Het alcoholslot zou al genoeg straf zijn.

Het alcoholslot is een bestuurlijke maatregel. Die houdt in dat iemand verplicht het apparaatje in zijn of haar wagen moet laten inbouwen. Dat kost 4.000 tot 5.000 euro. Bovendien wordt het rijbewijs ingenomen en vervangen door een gecodeerd rijbewijs, waarop duidelijk is vermeld dat alleen een auto met alcoholslot mag worden bestuurd. Ook zijn de tussentijdse onderzoeken van de blaasresultaten voor eigen rekening van de bestuurder.

'Automobilisten houden slot'

De meeste automobilisten die nu al wel rondrijden met een alcoholslot, houden dat. De uitspraak van de Raad van State verandert niets voor hen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaag in een reactie op het oordeel van de hoogste bestuursrechter.

Ongeveer 5200 bestuurders hebben nu een alcoholslot. Bij de meesten is hun zaak onherroepelijk. Zij blijven in het alcoholslotprogramma, aldus het departement. Er wordt nog bekeken wat er moet gebeuren met gevallen die nog niet onherroepelijk zijn.

Een alcoholslot. Beeld anp
Een alcoholslot.Beeld anp

'Vijftig extra verkeersdoden'

De Vereniging Verkeersslachtoffers reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens de organisatie zal het niet meer opleggen van het alcoholslot leiden tot zo'n vijftig extra verkeersdoden per jaar en ruim duizend mensen die in het ziekenhuis terechtkomen.

'Het aantal ongevallen met alcohol in het spel zal toenemen, en daarmee ook het aantal slachtoffers. De preventieve werking vervalt. Mensen zullen makkelijker met een slok op achter het stuur stappen, omdat de dreiging van het alcoholslot wegvalt', stelt Hans van Maanen van de vereniging.

'De Raad van State en de Hoge Raad faciliteren verkeersmisdrijven. Ze frustreren zo de grondwettelijke taak van de overheid om haar burgers te beschermen', vindt Van Maanen. Hij kan niet begrijpen dat 'juridische principes prevaleren boven mensenlevens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden