CBR gaat commercieel met oog op vrijgave rijexamens

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil winst gaan maken. Het bureau richt een private afdeling op die zich concentreert op het verzamelen en verkopen van kennis over verkeersveiligheid en mobiliteit....

De instelling bereidt zich hiermee voor op het vrijgeven van de markt voor rijexamens door de Europese Commissie in 2008. 'We verwachten dat we onze monopoliepositie tegen die tijd kwijt zullen zijn. Door nu een aanvang te maken met een commerciële tak, hopen we tegen die tijd winst te kunnen draaien met ons kenniscentrum', zegt een woordvoerder.

Het CBR neemt nu jaarlijks een miljoen rijexamens af, waarvan de helft theorie-examens. De huidige reorganisatie heeft overigens geen acute gevolgen voor de rijexamens. Tot 2008 blijft dit in elk geval een publieke taak.

Daarna kan er afhankelijk van de nieuwe Europese richtlijnen wel concurrentie in deze markt ontstaan, zo meldt een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat is blijkens een brief aan de Tweede Kamer akkoord gegaan met het oprichten van een marktgericht onderdeel.

De Europese Commissie bereidt de derde Europese Rijbewijs-richtlijn voor, waarin een harmonisatie van de rijexameneisen en rijexaminering in Europa wordt nagestreefd. Onderdeel hiervan is het opheffen van het publieke examen-monopolie en het ontstaan van een examenmarkt onder toezicht van de overheid.

Het CBR heeft hierop vooruitlopend onlangs al twee onderzoeksbureaus overgenomen. Traffic Test is gespecialiseerd in psychologisch onderzoek naar de mens in het verkeer. Het bureau NEA Transportonderzoek en -opleiding beschikt over gespecialiseerde kennis over vervoersstromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden