CBR deelde zeker tientallen keren ongemerkt medische gegevens van cliënten

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft medische gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen, leesbaar toegevoegd aan digitale dossiers van anderen. Het CBR kan deze gegevens nu niet meer vinden, meldt het Algemeen Dagblad.

Rijles voorafgaand aan een CBR-examen. Beeld Simon Lenskens

Voor zover bekend zijn in 71 gevallen medische gegevens van cliënten toegevoegd aan de verkeerde dossiers. Het gaat om onderzoeken van specialisten, formulieren van huisartsen, adresgegevens en burgerservicenummers. Mogelijk is er veel vaker geblunderd, erkent het CBR.

Het CBR roept mensen op om met medische gegevens alleen nog de digitale procedure te volgen. Die zou foutloos zijn. De problemen doen zich voor bij de oude methode waarbij formulieren met de hand worden ingevuld. Deze worden vervolgens ingescand en gedigitaliseerd. Een kwart van de dossiers wordt nog via deze methode verwerkt, maar daarbij worden fouten gemaakt.

Het kabinet stelde het CBR in februari onder verscherpt toezicht. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vond dagelijks contact tussen haar ministerie en het CBR noodzakelijk vanwege lange wachttijden bij zowel het doen van rijexamen als het toekennen van een medische beoordeling en vanwege de beperkte bereikbaarheid van de klantenservice bij vragen en kritiek. Algemeen directeur Petra Delsing stapte vervolgens op.  Uit Kamervragen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bleek donderdag dat de vier coalitiepartijen nu maandelijks geïnformeerd willen worden over de stand van zaken bij het CBR.

Van het kastje naar de muur: zo klungelt het CBR bij het verlengen van het rijbewijs van de 72-jarige Ane Koopmans, die een gezondheidsverklaring heeft aangeleverd. 

Rijden met navigatie is vanaf volgend jaar verplicht onderdeel van het praktijkexamen, nadat instructeurs klaagden over verouderde regelgeving van het CBR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden