Catshuis-sessies begonnen, mediastilte afgekondigd

Vandaag beginnen VVD, CDA en PVV in het Catshuis aan de tussenformatie. De drie partijen staan onder grote druk om snel 16 miljard euro te bezuinigen. Om 10.00 uur gaven premier Rutte, vicepremier Verhagen en gedoogpartner Wilders een persconferentie.

De teneur van de verklaringen was dat 'het moeilijk wordt' maar dat 'de wil er is om er samen uit te komen.'

Premier Mark Rutte zei dat voor de drie partijen duidelijk is wat hun belangrijke punten zijn. 'We gaan niet elkaars verkiezingsprogramma voorlezen, die kennen we wel.' Volgens CDA-vicepremier Maxime Verhagen moet ieder de bereidheid hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. 'Ook voor lastige besluiten als die nodig zijn', aldus Verhagen. Als er niets gebeurt, loopt de staatsschuld volgens Rutte volgend jaar dagelijks met 90 miljoen euro op.

Premier Rutte kondigde een mediastilte aan tijdens de periode van de onderhandelingen. Geschat wordt dat de gesprekken drie weken zullen duren. PVV-leider Wilders merkte op dat het 'misschien wel langer gaat duren'.

Wilders herhaalde dat de PVV tot een akkoord wil komen, maar 'niet tot elke prijs'. De PVV-leider wil daarom niet alleen financiële zaken bespreken maar ook andere onderwerpen, zoals immigratie en asiel. 'We moeten pijn lijden. Maar het moet duidelijk zijn dat er genoeg tegenover staat', aldus Wilders.

Lees hieronder wat er allemaal gezegd werd tijdens de korte persconferentie:

10.14 uur:
'Tot over een paar weken', zegt Rutte ter afsluiting. De persconferentie is afgelopen. Rutte, Verhagen en Wilders verdwijnen in het Catshuis.

10.12 uur:
We moeten compromissen sluiten, aldus Rutte. 'Ik verheug me erop dat het afgelopen is. Hoe eerder het voorbij is, hoe beter. Het wordt een lastige tijd.' zegt Wilders.

10.12 uur:
Niemand is gebaat bij politieke stiltstand, zegt Verhagen. Daarom moeten de partijen eruit komen, ook al zijn er tegenstellingen.

10.11 uur:
We moeten nu met nieuwe tegenwind omgaan, zegt Rutte. Ik weet wat de partijen willen en ik weet ook waarom de PVV hier aan tafel zit, stelt de premier. 'We gaan niet elkaars verkiezingsprogramma voorlezen, die kennen we wel.'

10.10 uur:
De PVV wil graag veel punten binnenhalen. We moeten ook niet-financiële punten bekijken zoals migratie, zegt Wilders. Hij wil nog geen eisen noemen.

10.09 uur:
Misschien duurt het wel langer dan drie weken, zegt Wilders.

10.08 uur:
Verhagen: 'Politiek is de wil er om er uit te komen, anders ga je niet onderhandelen.'

10.07 uur:
'Ik geloof in een sterk Nederland met een kleine, sterke overheid. We hebben de wil om het te laten slagen. We houden alle drie zo van het land dat we er uit willen komen.'

'We hebben een prachtig land, maar tegelijk moet je vaststellen dat we een te grote overheid hebben die een te groot deel van de koek, de welvaart, naar zich toetrekt.'

10.06 uur:
Nu komen vragen van journalisten. Rutte zegt dat we niet teveel naar Europa moeten kijken. Nederland moet zelf willen dat het tekort wordt teruggebracht en dat het land sterker wordt.

10.04 uur:
Geert Wilders krijgt het woord. Hij zegt er 'met weinig plezier' te staan. Het zijn zware tijden. 'De PVV heeft de wil om er uit te komen', aldus Wilders. Verder zegt Wilders dat de PVV er niet tegen elke prijs wil uitkomen. 'We moeten pijn lijden. De PVV gaat daar in mee als er genoeg tegenover staat. We moeten dat gevoel hebben. Dan kan het lukken.' Wilders zegt dat er voldoende PVV-punten gehonoreerd moeten worden in het uiteindelijk akkoord.

10.03 uur:
Maxime Verhagen neemt het woord. We moeten slim hervormen en het huishoudboekje op orde brengen. 'We moeten bereid zijn om de verantwoordelijkheid te nemen om de samenleving sterk te houden', aldus Verhagen.

10.02 uur:
Er komt totale mediastilte gedurende de onderhandelingen, kondigt Rutte aan. 'Tenminste, als het goed is.'

10.01 uur
Rutte zegt dat er flinke tegenwind is. Als we niks doen geven we 28 miljard teveel uit. 'We hebben afspraken gemaakt dat we bij elkaar komen om nadere afspraken te maken.'

10.00 uur:
Premier Rutte verwelkomt de pers.

De onderhandelingen gaan waarschijnlijk zo'n drie weken duren. De kans dat er tussentijds informatie over een eventueel akkoord naar buiten komt is vrij klein. Voor de verzamelde pers zal het voorlopig de laatste keer zijn om vragen te stellen over de onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden