Catshuis is ideaal toevluchtsoord in crisistijd

Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders zitten de komende drie weken - en misschien wel langer - in het Catshuis. Vele politici gingen hen voor. Als het echt crisis is, gaan politici naar het Catshuis.

Oud-premier Van Agt en vice-premier Den Uyl bij het Catshuis, 1982. © ANP

Het Catshuis, gebouwd in 1652, werd in de jaren zestig door de regering gekocht als ambtswoning voor de premier. De eerste bewoner was premier Marijnen, die in 1965 nog een kijkdag voor de Eerste Kamer moest organiseren (zie foto onder), omdat de leden de ambtswoning wat te karig vonden.

Oud-premier Dries van Agt was de laatste minister-president die het Catshuis als woning gebruikte. Zijn opvolgers verkozen steeds hun eigen huis als uitvalsbasis.

Vanaf 1982 deed het huis vooral dienst als plek voor belangrijke vergaderingen en voor het ontvangst van belangrijkste buitenlandse gasten. In januari nog werd de Belgische premier Elio Di Rupo er door Rutte ontvangen. Nederlandse premiers gebruiken het ook regelmatig voor een bewindsliedenoverleg of een speciale ministerraad.

Het Catshuis is vooral bekend vanwege verschillende historische bijeenkomsten, vooral in tijden van crisis. De legendarische kabinetsformatie van 1977 speelde zich er deels af, Wim Kok en de LPF-top kwamen er in 2002 samen na de moord op Pim Fortuyn, tijdens een crisisoverleg van Paars-2 deed toenmalig minister Roger van Boxtel er zijn befaamde 'paarse' handstand. Het was niet altijd kommer en kwel: in 1974 liep het zilveren Oranje er met premier Den Uyl de polonaise in de tuin.

Na de paarse kabinetten werd het Catshuis verbouwd onder minister-president Balkenende. Op 15 mei 2004 brak er tijdens werkzaamheden brand uit. Een schilder kwam hierbij om het leven. Door de schade was het Catshuis niet te gebruiken tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland.

Medio 2006 werd het Catshuis weer in gebruik genomen, en vrijwel meteen diende het weer als crisislocatie. In september 2006 overlegde de politieke top er over de Schiphol-brand, wat resulteerde in het aftreden van de ministers Piet Hein Donner en Sybilla Dekker. Vijf maanden later vonden de formatiegesprekken er plaats voor het kabinet kabinet-Balkenende IV, bestaande uit CDA, PvdA en de ChristenUnie. En in 2009 werd in het Catshuis door de sociale partners een crisispakket goedgekeurd inclusief de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook grote hervormingsstappen bleken in het Catshuis genomen te kunnen worden.

Premier Kok ontvangt de LPF-fractie op het Catshuis na de moord op Pim Fortuyn. © ANP
Premier Marijnen ontvangt in 1965 leden van de Eerste Kamer in het Catshuis. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden