Catherine Lacey, Kathelijne Brouwer en Herman Paul

Waarom de aanpak van bepaalde achter standswijken niet werkt, liefde zoeken in een harem, natuurgeneeskundige lessen en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

in de eerste roman van Catherine Lacey (1985), Niemand is ooit verloren, verlaat een New Yorkse haar man en werk zonder opgaaf van reden, en reist af naar Nieuw-Zeeland. In de opvolger, die nu is verschenen in de Nederlandse vertaling van Gerda Baardman en Mirko Stuiveling als De antwoorden, vindt een ander experiment plaats: de beroemde acteur Kurt Sky wil weten of de liefde valt te ensceneren en laat een team van onderzoekers voor hem een harem samenstellen waarin elke vrouw een andere rol vervult. Kan liefde zo in kaart worden gebracht dat er geen mysterie meer overblijft?

Catherine Lacey Das Mag, euro 22,99 Beeld
Catherine Lacey Das Mag, euro 22,99Beeld

Over een paar dagen komt Emile terug van een zakenreis. Dan zal hij ontdekken dat zijn vrouw Ted er met de twee dochters vandoor is gegaan, nadat ze hem op heterdaad heeft betrapt op overspel met zijn bevallige assistente. Om geld te verdienen zet Ted met haar vriendin Soraya De flirtcursus op, voor mannen wel te verstaan. De uitgever bezweert dat deze tweede roman van Laura de Koning herkenbare belevenissen van een Hollandse moeder bevat.

Laura de Koning Ambo-Anthos, euro 15 Beeld
Laura de Koning Ambo-Anthos, euro 15Beeld

Lange tijd is Leerschool der liefde als titel gereserveerd gebleven voor de vertaling van de roman L'éducation sentimentale van Gustave Flaubert. Nu krijgen we er echter een Leerschool der liefde bij, de vertaling door Gerrit Bussink van Die Erziehung des Mannes, van Michael Kumpfmüller. Een jonge muziekdocent gaat na jaren van onthouding voor het eerst naar bed met een nieuwe vriendin, die hem kort daarna laat weten vermoedelijk in verwachting te zijn. Hij voelt zich bedrogen. Maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer vertrouwen de twee krijgen. Maar als ze twee tests doet, zijn die negatief.

Michael Kumpfmüller Van Gennep, euro 19,90 Beeld
Michael Kumpfmüller Van Gennep, euro 19,90Beeld

In de eerste bundel van Katelijne Brouwer, De maagden moeten bloeden, deelt een koelkast verontrustend mede dat er blauwe schimmel op de ham groeit, en 'achter in mij maakt een pan gekookte/ aardappelen zijn eigen antibiotica en/ in de groentela sterven blaadjes sla.' Wat, als het lichtje nooit dooft? 'Nog wat geflakker en een plasje op de gang.'

Katelijne Brouwer De Harmonie, euro 15,90 Beeld
Katelijne Brouwer De Harmonie, euro 15,90Beeld

Hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops van de Universiteit van Tilburg onderzoekt sinds 2010 de relatie tussen wijkaanpak en ondermijnende criminaliteit. Op de vraag hoe het toch kan dat in sommige wijken in Nederland al jaren wordt geïnvesteerd en het maar niet lukt echt iets te verbeteren, antwoordt hij altijd: omdat die wijken veel gecompliceerder in elkaar zitten dan we altijd hebben gedacht. 'De aannames waarop de gebruikelijke wijkaanpak is gebaseerd, passen niet bij deze wijken', schrijft hij in Een ongetemde buurt - Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt, waarin hij de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt en de Visserijbuurt in Tilburg onderzoekt.

Pieter Tops Balans, euro 19,99 Beeld
Pieter Tops Balans, euro 19,99Beeld

De traditionele natuurgeneeskunde is helemaal niet achterhaald maar juist heel actueel, betoogt hoogleraar klinische natuurgeneeskunde Andreas Michalsen in De innerlijke arts - Natuurlijk genezen voor een optimale gezondheid van lichaam en geest: 'In de crisis waarin de geneeskunde verkeert, met stijgende kosten voor therapieën en grote groepen patiënten met chronische aandoeningen onder de bevolking, biedt zij oplossingen en wijst ze wegen aan om bestaande ziekten terug te dringen en nieuwe te voorkomen.' Michalsen komt uit een natuurgeneeskundige artsenfamilie; zijn grootvader liet zich inspireren door Sebastian Kneipp, grondlegger van het badolieconcern.

Andreas Michalsen Ambo Anthos, euro 20 Beeld
Andreas Michalsen Ambo Anthos, euro 20Beeld

'Dit verhaal komt keihard binnen', prijst Sophie Hilbrand op het omslag van De kunst van het verdwijnen - Over snel leven en diep vallen. De Frans-Nederlandse filmmaker Sarah Domogala schrijft daarin over haar leven, haar paniekaanvallen en de burn-out die haar op haar 26ste overviel. 'Deze glamourgirl die ik niet ben, die ik van mezelf probeer te maken, ik houd haar overeind als een loodzware paspop. Het alternatief is niemand zijn. Doelloos rondzwerven.'

Sarah Domogala Nieuw Amsterdam, euro 17,99 Beeld
Sarah Domogala Nieuw Amsterdam, euro 17,99Beeld

In De deugden van een wetenschapper onderzoekt de Leidse universitair hoofddocent historiografie Herman Paul het negentiende-eeuwse beeld van goede wetenschap en, in het verlengde daarvan, de toenmalige opvattingen over wat een goede wetenschapper was. 'Hoe onherkenbaar is de wetenschap sinds 1900 veranderd! Studeerkamers hebben plaatsgemaakt voor hightech laboratoria. Beschaafd discussiërende wetenschappers hebben gezelschap gekregen van fel concurrerende onderzoeksgroepen.'

Herman Paul AUP, euro 19,99 Beeld
Herman Paul AUP, euro 19,99Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden