Cateraars mogen ineens op euro overstappen, tot ergernis van de detailhandel

In de bedrijfskantine met guldens aankomen na 1 januari? Vergeet het maar. In veel 'bedrijfsrestaurants', zoals de cateringbranche de soms wat droevige eetgelegenheden noemt, wordt na die datum enkel nog de euro geaccepteerd....

Marktleider Sodexho, die dagelijks een half miljoen mensen voedt, besloot hiertoe. De cateraar bespaart zo op de kosten van dubbele kassa's en hogere verzekeringspremies vanwege de extra hoeveelheden wisselgeld die twee valuta met zich meebrengen.

'Onze opdrachtgevers mochten kiezen', zegt Sodexho-woordvoerder H. van Eijden. 'We kúnnen een maand lang gulden en euro accepteren, inclusief wachtrijen en kosten. Dan moet de opdrachtgever ons extra betalen. We kunnen ook ineens op de euro overgaan. Dat kost het bedrijf niets extra's.' Van de 1350 locaties waar Sodexho het eten verzorgt, koos 90 procent de goedkope optie.

Dit is, gevoegd bij kaas in plastic folie, wel erg veel kantineleed. Mag dit zomaar? Ja. Cateraars bieden hun diensten aan in een 'gesloten geldcircuit', aan een welbepaalde groep mensen, zonder dat derden toegang hebben tot de bedrijfsrestaurants. Net zoals cateraars hun klanten mogen vragen met speciale fiches of een betaalkaart te betalen, mogen ze euro's eisen en guldens weigeren.

Niet iedereen doet dit. Albron, dat dagelijks op 1200 locaties zo'n 250 duizend mensen voedt, hanteert het duale stelsel op die plekken waar de cateraar nog niet met betaalkaarten werkt.

De detailhandel kijkt intussen jaloers toe. Zij heeft jarenlang gelobbyd voor het ineens overstappen op de euro, maar heeft het pleit verloren. In winkels zijn één maand lang zowel de euro als de gulden wettig betaalmiddel.

Zelfs euro helpt chipknip niet

De chipper en chipknip zijn hét antwoord op het geklungel met euro's en guldens dat iedereen vier weken lang te wachten staat. Wel moet er eerst geklungeld worden met de kaarten zelf, alvorens ze euroklaar zijn.

Bezitters van een chipknip, de betaalkaart die door de gezamenlijke banken is uitgeven, moeten eerst langs een omlaadpunt om hun guldensaldo om te zetten in euro's. Bezitters van een chip knip, de concurrerende betaalkaart van de Postbank, boffen. De guldens op de chipknip worden automatisch in euro's omgezet.

Toch lijkt zelfs de euro de lust tot chippen niet aan te wakkeren. Het gebruik van de elektronische portemonnee - ooit aangeprezen als hét betaalmiddel voor kleine bedragen - blijft in volumes 'drie keer niks', zo zegt directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden