'CatastrofeKashmirerger dantsunami'

De situatie in Kashmir na de aardbeving is erger dan die in Zuidoost-Azië na de tsunami vorig jaar. Dat heeft Jan Egeland, de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, donderdag verklaard....

APAFP en Reuters

Ook secretaris-generaal Kofi Annan van de VN luidde gisteren dealarmbel. 'Het redden van mensenlevens wordt een race tegen de tijd', zeiAnnan, die regeringen en internationale hulporganisaties opriep massaalaanwezig te zijn op de donorconferentie op 26 oktober in Genève.

Hij waarschuwde voor een 'tweede golf massale sterfte' als er niet snelmeer middelen komen. Annan: 'Er zijn geen excuses. Dit is een misschien degrootste catastrofe die we ooit hebben meegemaakt.'

Hulporganisaties schatten dat ze nog maar drie of vier weken hebben omwinterbestendige tenten uit te delen. Met een barre winter in hetHimalayagebergte in het vooruitzicht hebben drie miljoen mensen zelfs geendeken om zich te beschermen.

Door het tekort aan helikopters heeft het Rode Kruis nog maartweehonderd wintertenten kunnen uitdelen.

'De NAVO zou een tweede Berlijnse luchtbrug moeten opzetten om deduizenden mensen weg te halen voor de winter invalt', zei VN-coördinatorEgeland. 'De efficiëntste militaire organisatie in de wereld moet daartoein staat zijn.' Er is vooral dringend behoefte aan helikopters.

Het bondgenootschap buigt zich vandaag over het verzoek, zo deeldesecretaris-generaal De Hoop Scheffer donderdag mee. 'De NAVO is zichvolledig bewust van de ernst van de situatie', zei hij.

Ongeveer drie miljoen mensen zijn dakloos en zonder bescherming tegenkou en regen. Unicef waarschuwde eerder deze week dat meer dan tienduizendkinderen de komende weken door honger, ziektes en onderkoeling kunnensterven. In afgelegen dorpen in het hooggebergte sterven mensen aan hunverwondingen.

De Verenigde Naties zeggen 261 miljoen dollar nodig te hebben om deslachtoffers van de aardbeving te helpen. De internationale gemeenschapheeft daar nog maar 50 miljoen dollar, minder dan eenvijfde, van toegezegd.Na de tsunami was binnen de tien dagen 80 procent van het gevraagde bedragopgebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden