nieuws

Catastrofe voor Russische oppositie: OM Moskou legt Navalny’s team het zwijgen op

Het Moskouse Openbaar Ministerie heeft alle activiteiten van Aleksej Navalny’s regionale campagnekantoren maandag laten stilleggen. De kantoren moeten per direct hun werkzaamheden staken. Dat is een catastrofe voor de Russische oppositie.

Amnesty International demonstreerde vorige week in het Vondelpark in Amsterdam voor de vrijlating van Aleksej Navalny. Beeld Joris van Gennip
Amnesty International demonstreerde vorige week in het Vondelpark in Amsterdam voor de vrijlating van Aleksej Navalny.Beeld Joris van Gennip

Het Russische OM heeft geëist dat Navalny’s kantoren en zijn anti-corruptieorganisatie FBK worden verboden, omdat het extremistische organisaties zouden zijn.

In afwachting van de gerechtelijke uitspraak kondigden de kantoren van Ruslands oppositieleider maandag de bevriezing aan van hun accounts op sociale media. ‘Wij kunnen helaas niet meer werken op de oude manier. Dat is onveilig voor onze medewerkers en onze achterban’, zo schrijven de medewerkers van de kantoren in een verklaring.

Via sociale media wist Navalny’s team miljoenen Russen te bereiken, ondanks genegeerd te worden door de staatsmedia. De campagnekantoren gaven de oppositie door het hele land op lokaal niveau fysieke aanwezigheid. ‘Dit is een grote klap voor ons allemaal’, stelt Navalny’s team op Instagram. ‘Maar de strijd gaat door.’

Poetin

Hoe die strijd doorgaat, is nog onduidelijk. De oppositiemedewerkers, wier opgesloten leider afgelopen vrijdag na 24 dagen een hongerstaking beëindigde, kondigden in de verklaring enkel aan ‘op persoonlijke titel’ door te gaan met de strijd tegen het regime van president Poetin. Hun eigen accounts en dat van Aleksej Navalny blijven wel actief.

Maar het was juist het landelijke netwerk dat Navalny’s organisatie de laatste jaren zo slagvaardig maakte. De lokale campagnekantoren organiseerden demonstraties die begin dit jaar leidden tot protesten in meer dan honderd steden. De kantoren bereikten op regionaal niveau electorale successen en bereidden zich voor op de parlementsverkiezingen van september.

Ook de activiteiten van Navalny’s anti-corruptieorganisatie FBK worden binnenkort stilgelegd, schrijft FBK’s directeur Ivan Zjdanov op Twitter. De onderzoeken van FBK trekken tientallen miljoenen kijkers met gelikte video’s over corruptie binnen Ruslands regering en rechtssysteem. Zo is een onderzoek naar een paleis voor Poetin ruim 116 miljoen keer bekeken.

Rechtbank

Navalny’s team is ervan overtuigd dat de rechtbank zal instemmen met het verzoek van het Openbaar Ministerie om de campagnekantoren en FBK te bestempelen als extremistisch. Op medewerking aan een extremistische organisatie staat in Rusland een maximumstraf van 10 jaar dwangarbeid in een strafkolonie.

Ook mensen die geld doneren aan Navalny’s organisaties of op internet berichten van de campagnekantoren of FBK delen, kunnen jarenlang in een strafkolonie belanden.

De extremisme-zaak is door de rechtbank als staatsgeheim verklaard en vindt daarom plaats achter gesloten deuren. Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak niet openbaar is.

Volgers van de nu bevroren accounts reageren verslagen. ‘Bedankt allemaal, jongens! Ik heb tranen in mijn ogen’, schrijft een inwoner van Irkoetsk op Instagram aan het lokale Navalny-team.

Een inwoner van Krasnodar reageert cynisch op de beslissing van het OM: ‘Als we de machthebbers en hun roekeloze wetten niet meer bekritiseren, onze ogen sluiten voor diefstal en willekeur, zullen we dan een beter leven krijgen?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden