Catalonië wil eigen geheime dienst oprichten

Na een eigen politie wil Catalonië nu ook zijn eigen James Bond. De regionale regering van Catalonië heeft dertig miljoen euro uitgetrokken om een spionagedienst in te richten, compleet met 150 geheim agenten die moeten waken over de veiligheid van de Catalaanse burgers.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Die beschuldiging werd deze week gedaan na het uitlekken van een 39 pagina's tellend organisatierapport met de titel 'Agència Nacional de Seguretat'. De veronderstelde oprichting van de Catalaanse geheime dienst lekt juist uit aan de vooravond van de bekendmaking van het referendum dat de Catalaanse regioregering wil houden over onafhankelijkheid.

Afgelopen woensdag deed het rapport over de veiligheidsdienst de discussie hoog oplaaien in het regioparlement in Barcelona. Het is illegaal dat een Spaanse regio op kosten van de gemeenschap zijn eigen spionagedienst inricht. En dus eiste Albert Rivera, de leider van de anti-nationalistische partij Cuitadans, al zwaaiend met het rapport het aftreden van de nationalistische bestuursvoorzitter van de regio, Artur Mas.

Die ontkende op zijn beurt dat hij van het rapport afwist. De regio-president suggereerde dat het document een opzetje was de Spaanse geheime dienst om het regiobestuur in diskrediet te brengen.

De regio-president heeft echter de schijn tegen. Het rapport lijkt te zijn buitgemaakt door een ex-ambtenaar. Die gaf het door aan de hackersbeweging Anonymous waarna het verhaal de ronde deed in digitale media en op Twitter. De Catalaanse oppositiepartijen hebben aangekondigd justitie op de zaak te willen zetten.

Politieke chaos

De Catalaanse versie van de Snowdon-affaire draagt bij het gespannen klimaat van politieke chaos en geruzie rond het referendum over de afscheiding van de regio die volgens de regioregering volgend jaar zal worden gehouden. Tot hoon van zijn politieke tegenstanders deed Mas de afgelopen weken een internationale rondreis. Als een staatshoofd in spe deed hij Israël en India aan in een poging steun te werven voor het oprichten van een Catalaanse staat. Daarbij noemde hij Gandhi als een inspirerend voorbeeld voor het Catalaanse afscheidingsstreven.

Maar thuis liep de verdeeldheid onder de verschillende Catalaans-nationalistische partijen over het referendum alleen maar verder op. Een deel van Mas' eigen aanhang wil niets meer weten van een eigen onafhankelijke staat, terwijl de links-republikeinse nationalisten die de regioregering in het zadel houden, eisen dat de vraag over een afscheiding duidelijk en onomwonden aan de Catalanen moet worden gesteld. In de rest van Spanje wordt het referendum als volledig illegaal naar de prullenbak verwezen: volgens de Spaanse grondwet kan alleen de regering in Madrid een volksraadpleging instellen.

Hoewel Mas steeds verder in de knel komt, heeft hij aangekondigd dat hij voor het einde van het jaar de essentiële referendumvraag bekend zal maken. Daarbij lijkt het vrijwel onmogelijk om alle nationalistische fracties te vriend te houden. Volgens de Catalaanse nationalisten zou meer dan de helft van de Catalaanse burgers voor afscheiding van Spanje zijn. Het anti-nationalistische kamp denkt dat in werkelijkheid maar eenderde dit wil.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden