Opinie

Catalonië is roekeloos bezig met rigoureus referendum

In plaats van zich onafhankelijk te verklaren, kan Catalonië beter aansturen op een regeling met Madrid.

Demonstranten worden weggehaald door de Spaanse politie. Beeld anp

'Weg met de bezettingsmacht!' en 'Stop de dictatuur!' Die leuzen klonken voor het Hooggerechtshof van Catalonië, nadat de Spaanse politie een reeks functionarissen had opgepakt om het voor 1 oktober geplande referendum over onafhankelijkheid te voorkomen.

De toon geeft aan hoe hoog de spanning begint op te lopen, nu de Spaanse regering heeft laten zien dat zij vastbesloten is de volksstemming tegen te houden. Volgens Madrid druist het referendum in tegen de Spaanse grondwet uit 1978, waarmee destijds ook de Catalanen hebben ingestemd.

Ook al geniet Catalonië al een grote mate van autonomie, veel Catalanen hebben het gevoel dat zij te weinig respect krijgen voor de volgens hen onevenredig grote bijdrage die hun welvarende regio aan de Spaanse staatskas levert. Om aan die situatie een einde te maken, willen de nationalisten onder leiding van regiopresident Carles Puigdemont na 1 oktober de onafhankelijkheid uitroepen, als de meerderheid van de inwoners van de regio vóór stemt.

Volgens opiniepeilingen is een meerderheid tegen onafhankelijkheid, ook al omdat het zeer de vraag is of Catalonië in de EU kan blijven als het zich afscheidt van Spanje. Maar het ingrijpen van de Spaanse regering heeft veel kwaad bloed gezet.

Het gevaar is dat de confrontatie uit de hand loopt als de Catalaanse leiders hun referendum doorzetten. In plaats daarvan zouden zij er verstandiger aan doen pas op de plaats te maken en te proberen alsnog een akkoord te bereiken met Madrid over een regeling.

De Catalanen klagen niet geheel ten onrechte dat een eerdere verruiming van hun autonomie waarmee Madrid had ingestemd in 2010 door het Constitutionele Hof grotendeels werd teruggedraaid. Voor de nationalistisch gestemde partij en in Catalonië was dat een bewijs dat het geen zin heeft met de Spaanse regering te onderhandelen.

Maar het is roekeloos aan te koersen op onafhankelijkheid, zonder dat er ook maar enige afspraak over de afwikkeling is gemaakt met Madrid. De nood is niet zo hoog dat er geen tijd is.

Hier vindt u achtergrondstukken over de Catalaanse onafhankelijkheidswens

De strijd voor een onafhankelijk Catalonië begint al op school. Een kwart van de lessen zou in het Spaans gegeven moet worden. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Door kinderen met louter Catalaans op te leiden, krijgen ze de hang naar onafhankelijkheid met de paplepel ingegoten.

De jaarlijkse demonstratie in Barcelona heeft iets extra's dit jaar: op 1 oktober staat een referendum over onafhankelijkheid gepland. De verwachtingen zijn groot.

De Catalaanse en Spaanse regering gaan snoeihard de confrontatie aan in aanloop naar het omstreden Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Catalonië daagt uit, Spanje geeft geen millimeter toe.

Twaalf hoge functionarissen van het Catalaanse deelstaatbestuur zijn woensdagochtend opgepakt door de politie. Ze hielden zich bezig met de voorbereidingen van het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens de Spaanse regering is dat referendum ongrondwettig en de voorbereidingen daardoor illegaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden