Catalonië is nog niet eens onafhankelijk, maar Tabarnia wil zich nu al afsplitsen

Het lijkt de naam van een sprookjesland: Tabarnia. Toch weten veel Spanjaarden pas sinds kort waar dit land ligt. Tabarnia, een samentrekking van Barcelona en Tarragona, maakt furore als regio die zich wil afsplitsen van Catalonië - om bij Spanje te kunnen blijven, wat er ook gebeurt.

De Catalaanse verkiezingen op 21 december maakten eens te meer duidelijk hoe verdeeld Catalonië is tussen voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid. In de strook langs de Middellandse Zee werd de Spaansgezinde partij Ciudadanos (Burgers) de grootste. De rest van Catalonië stemde juist in meerderheid op partijen die zich afzetten tegen Spanje.

Het platform 'Barcelona is not Catalonia', opgericht in 2012, plugde daarop zijn idee: wat als de kuststrook, met daarin de steden Barcelona en Tarragona, een eigen autonome regio binnen Spanje zou vormen?

Niet veel later resoneerde het idee in heel Spanje. Tijdens de nieuwsluwe kerstdagen werd wereldwijd even nergens zo veel over getwitterd als over Tabarnia. Zelfs een serieus instituut als de Koninklijke Spaanse Academie liet van zich horen: de inwoners van Tabarnia zouden moeten worden aangeduid als 'Tabarnezen', al mocht 'Tabarnianen' ook.

Er zijn meer dan 200 duizend handtekeningen binnen voor een referendum over de nieuw te vormen autonome regio. Een vlaggenfabrikant meldde dat de kerstverloven van de werknemers werden ingetrokken om de bestellingen van de Tabarniaanse vlag, een combinatie tussen de vlag van Barcelona en Tarragona, af te kunnen handelen.

De argumenten van 'Barcelona is not Catalonia' vormen een parodie op die van de aanhangers van de leus 'Catalonia is not Spain'. Dit deel van Catalonië zou een héél ander karakter hebben: tweetalig, multicultureel, verstedelijkt, en met een sterke economische en culturele band met de rest van Spanje.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ook zou een onafhankelijk Tabarnia historisch gerechtvaardigd zijn: het zou het middeleeuwse Hertogdom van Barcelona omvatten. Zoals de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië roepen 'Spanje besteelt ons', zo zeggen de Tabarnia-voorvechters 'Catalonië besteelt ons'. En ook de Tabarnezen zouden het 'recht om te belissen' hebben - waarbij een referendum over Tabarnia als voordeel heeft dat het binnen de Spaanse wet past, die toestaat dat de grenzen van de autonome regio's worden verlegd.

'Tabarnia is een grappige inval die de onafhankelijkheidsbeweging een spiegel voorhoudt waarin ze de zwakte van haar eigen argumentatie kan zien', reageerde Inés Arrimadas, de leidster van Ciudadanos in Catalonië. Ze haastte zich ook te zeggen dat haar partij geen voorstander is van de splitsing van Catalonië.

Maar daar blijkt binnen haar partij verschillend over te worden gedacht. 'Spanje is ondeelbaar, maar als er op een dag een meerderheid is voor het onafhankelijkheidsreferendum, zal het idee van Tabarnia ons redden', twitterde Ciudadanos-parlementariër Juan Carlos Girauta. 'Helemaal geen grap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden