Catalonië in greep van angst voor immigratiestroom

De Catalanen moeten de barricaden op om het vaderland te verdedigen tegen de invasie van immigranten. De nationalisten in de Spaanse deelstaat krijgen het benauwd bij het zien van het grote aantal buitenlanders dat zich in Catalonië vestigt en manen tot actie....

Van onze correspondent Cees Zoon

De nationalisten van Barcelona en omstreken hebben een landelijke rel veroorzaakt met een reeks xenofobische uitlatingen, waarmee ze volgens de critici een oude waarheid bevestigen: elke rechtgeaarde nationalist heeft een hekel aan vreemdelingen. De rel is des te groter door de personen die de 'invasie' een halt willen toeroepen. Mevrouw Pujol is de echtgenote van Jordi Pujol, de onbetwiste leider van het Catalaanse nationalisme en al twintig jaar president van Catalonië. Meneer Barrera is de voormalige voorzitter van het parlement in Barcelona en een vooraanstaand lid van de kleine partij Republikeins Links.

Marta Pujol opende het debat met een lezing waarin zij stelde: 'Wij moeten Catalonië verdedigen net als twintig jaar geleden' (toen Spanje een nieuwe grondwet aannam en het gebied verregaande autonomie kreeg). Zij voorspelde dat 'binnen tien jaar alle katholieke kerken hier dicht zijn en er alleen nog moskeeën open zijn' door de 'vloedgolf van mensen die niet eens weten wat Catalonië is, maar wel de kas van de sociale zekerheid leeghalen'.

Zij kreeg bijval van Heribert Barrera, die een omstreden boek publiceerde en in een serie interviews zijn ideeën verder verduidelijkte.

Barrera noemt zichzelf geen racist, want 'wanneer meneer Haider zegt dat er in Oostenrijk te veel buitenlanders zijn, doet hij geen racistische uitspraak. Hij wil alleen zeggen dat hij de Oostenrijkse maatschappij wil bewaren zoals die traditioneel is, en dat is onmogelijk op het moment dat een aanzienlijk aantal buitenlanders zich er vestigt.'

De rassenrellen die zich op gezette tijden in Spanje voordoen, zijn volgens de ex-parlementsvoorzitter een gevolg van een 'excessief' aantal immigranten: 'De mensen hoeven niet te accepteren dat zij worden overheerst door degenen die van buiten zijn gekomen.'

De stellingname van de twee nationalistische coryfeeën is door de meeste politieke partijen scherp veroordeeld. Niet door president Pujol, die slechts verklaarde dat zijn vrouw openhartig had gezegd wat vele mensen denken.

Artur Mas, minister en gedoodverfd opvolger van Pujol, ging een stapje verder en rechtvaardigde de opmerkingen met een simpel 'de grote meerderheid van de burgers denkt precies als zij'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden