Catalanen schofferen Spaanse koning Filips
Een verhitte stemming rond de verwijdering van koninklijke beeltenissen in de raadszaal van Barcelona en een Catalaanse regiopresident die de waarschuwende woorden van Spaanse vorst negeert. Het hoogste lokale gezag in Catalonië zorgde de afgelopen dagen voor opschudding door de staatsrechtelijke basis van Spanje openlijk in twijfel te trekken.
Zowel de nieuwe linkse burgemeester Ada Colau, gesteund door de protestpartij Podemos, als de Catalaans-nationalistische regiopresident Artur Mas lijkt daarmee een aanloop te nemen op de Catalaanse regioverkiezingen eind september. De nationalistische partijen hebben aangekondigd dat zij deze verkiezingen willen gebruiken om eenzijdig een Catalaanse republiek uit te roepen.
Gisteren ontstond in de gemeenteraad van Barcelona een gespannen sfeer na gesteggel rond het staatsieportret van koning Filips VI. Dit was door de conservatieve Partido Popular - de regeringspartij van premier Rajoy, maar in de oppositie in de Barcelonese gemeenteraad - de zaal binnen gedragen. Daar belandde het portret uiteindelijk goed zichtbaar op een stoel, waarna een bode het snel oppakte en de zaal weer uitdroeg.
De dag ervoor had burgemeester Colau al opschudding gewekt door op dezelfde plek de buste van de afgetreden koning Juan Carlos in een kartonnen doos te deponeren. Deze werd vervolgens met onbekende bestemming weggedragen. Het gemeentebestuur liet weten dat de verwijdering plaats had om een eind te maken aan de 'overdaad aan koninklijke symboliek' die in de Catalaanse hoofdstad zou heersen.
'Ultieme garantie'
Filips VI, die Barcelona sinds zijn aantreden met grote regelmaat bezoekt, sprak die dag elders in de stad tijdens een ceremonie van de beëdiging van nieuwe rechters. In het bijzijn van regiopresident Mas onderstreepte de vorst het essentiële belang van gehoorzaamheid aan de wetten van een rechtstaat, als ultieme garantie van de vrijheid van de burgers. 'De Grondwet is de fundamentele wet die gezorgd heeft voor een van de stabielste periodes uit onze geschiedenis', aldus de koning.
De woorden van Filips werden direct opgevat als een uitzonderlijke waarschuwing aan het adres van de Catalaanse regiopresident dat hij bezig is om gevaarlijk dichtbij de grenzen van de rechtsstaat te komen. Regiopresident Mas deed er het zwijgen toe na de toespraak, maar liet tegenover journalisten weten dat hij zich niet aangesproken voelde door de woorden van de koning.
undefined