Catalanen opnieuw naar de stembus in maart

De Catalaanse afscheidingsbeweging kan geen regionale regering vormen die de onafhankelijke Catalaanse staat moet uitroepen. De zittende nationalistische regiopresident Artur Mas krijgt hiervoor onvoldoende steun.

Steven Adolf
Artur Mas op campagne Beeld epa
Artur Mas op campagneBeeld epa

De anti-systeempartij CUP weigerde zondag na weken van discussies, vergaderingen en stemmingen mee te werken aan een nieuwe regering. Dat betekent dat de Catalanen waarschijnlijk in maart opnieuw naar de stembus moeten.

De mislukte formatie vormt het sluitstuk van een vertoning die na de verkiezingen van eind september vorig jaar steeds meer het karakter van een politieke operette begon te krijgen. Al snel bleek dat de afscheidingsbeweging zonder de steun van de radicale CUP geen regering kon vormen. Na een reeks van voorstellen en onderhandelingen staakten vorige week de stemmen van drieduizend CUP-aanhangers, die in een vergadering bijeen waren om collectief over de steun aan Mas te beslissen. Gisteren besloot het politieke comité van de anti-systeembeweging uiteindelijk met een klein verschil aan stemmen niet mee te werken aan de nieuwe regioregering.


De afscheidingsbeweging Junts pel Sí (Samen voor Ja, de combinatie van nationalistische partijen en burgerbewegingen waarvan Mas officieel niet de lijsttrekker, maar wel de beoogde regiopresident was) reageerde diep teleurgesteld. 'Ik heb altijd gedacht dat de CUP ons zou helpen om ons democratische mandaat waar te maken', twitterde Carme Forcadell, een van de leiders van de afscheidingsbeweging en gekozen tot parlementsvoorzitter. Een andere aanvoerder van de beweging bood via twitter zijn verontschuldigingen aan aan de kiezers 'die zich bedrogen voelen'. Hoewel de beweging geen meerderheid in het parlement kreeg, en zeker geen meerderheid van stemmen van de Catalaanse kiezers, presenteerden de nationalisten de uitkomst van de verkiezingen als een overwinning die het uitroepen van een eigen staat onvermijdelijk in gang zou zetten.

Nieuwe kandidaat
Het mislukken van de formatie zet de verhoudingen in het afscheidingskamp zwaar onder druk. Vooral Mas speelt daarbij een centrale rol. Ondanks zijn vierde plaats op de lijst van de afscheidingscoalitie werd hij als de grote leider gezien. Hij raakte steeds meer in opspraak door zijn afhankelijkheid van de radicale 'antikapitalistische' CUP, een partij waarvan zijn eigen conservatieve achterban ver af staat.

Bij zijn politieke opponenten was Mas al langer alle politieke krediet kwijtgeraakt door zijn betrokkenheid bij de corruptieschandalen van zijn partij. Zijn aanblijven als de nationalistische aanvoerder werd hier vooral uitgelegd als een poging zijn ondergang te voorkomen. Mas werd door de leiding van de CUP van meet af aan als het belangrijkste struikelblok gekenschetst. Verscheidene CUP-leiders lieten zondag opnieuw weten dat de afscheidingsbeweging met een andere kandidaat moet komen, willen ze hun steun geven aan een nieuwe regioregering.

Lees meer

Catalonië stemde in november voor onafhankelijkheid van Spanje. Lees erover in dit stuk van correspondent Steven Adolf (+).

En wat zouden de gevolgen van de eerdere verkiezingsoverwinning van de seperatisten in september zijn? Dat was toen al volstrekt onduidelijk. Zes vragen (en antwoorden).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden