Catalaanse politici kunnen niet zonder FC Barcelona

In Catalonië speelt migratie een grote rol bij de regionale verkiezingen, die vandaag worden gehouden...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Natuurlijk zaten alle kandidaten voor het presidentschap van Catalonië dinsdagavond in Camp Nou. En echt niet alleen om getuige te zijn van het gelijkspel tussen Barcelona en Chelsea. Wie leider wil worden van de meest autonome en rijkste deelstaat van Spanje, weet dat hij niet om de honderdduizenden fans van de Catalaanse voetbaltrots heen kan.

Opvallend was echter dat de drie leiders van de gevallen coalitie van socialisten en separatisten op het ereterras van Camp Nou plaatsnamen. Terwijl de nationalistische kandidaat Artur Mas zijn vaste zitplaats bij zijn familie verkoos. De leider van Convergencia i Unio en vandaag torenhoge favoriet bij de regionale verkiezingen in Catalonië, was naar eigen zeggen voor de wedstrijd gekomen. Bovendien wist Mas zich al min of meer verzekerd van de steun van Barça-preses Joan Laporta – en dus ook van dat deel van de socios dat net als hun voorzitter Barcelona als de motor van het Catalaans bewustzijn beschouwen.

Zaterdag hadden Mas en Laporta nog uitgebreid op een terras in het centrum van Barcelona met elkaar ontbeten. En hadden tientallen fotografen en tv-camera’s vastgelegd hoe ‘de twee invloedrijkste Catalanen’ hun broodjes ham en kaas aten. Tot grote woede van de overige presidentskandidaten.

Die beschuldigden Laporta ervan zijn club schaamteloos voor politieke propaganda te misbruiken. Maar ook met de ontmoeting afbreuk te doen aan het imago van Barcelona als integratiemiddel voor alle Catalanen.

Waarom ontbeet Laporta immers wel met de rasechte Catalaan Mas maar niet met zijn voornaamste rivaal en import-Catalaan José Montilla? Een geschrokken Laporta telefoneerde direct met de socialistische kandidaat en een dag later nuttigden ook zij openlijk een petit dejeuner.

Voor Laporta was daarmee de kous af. Mas gooide echter nog wat olie op het vuur door zich hardop af te vragen of Montilla eigenlijk wel geschikt was om president van Catalunya te worden. In hoeverre kon een immigrant uit het Andalusische Cordoba, die pas vijftien jaar geleden naar Catalonië kwam, leider van de Catalanen worden? Om vervolgens zelf het antwoord op zijn vraag te geven: ja, dankzij de integratiepolitiek van Convergencia i Unio, dat 23 jaar lang de oostelijke deelstaat regeerde en Catalonië tot een trotse en zelfbewuste regio maakte.

Montilla reageerde furieus. Ook de Spaanse premier Zapatero nam het voor zijn oud-minister van Industrie op. Ook andere kandidaten verweten Mas dat hij zijn tegenstanders slechts minacht. Die gaf echter geen krimp.

Mas pleit al langer voor een reductie van het aantal migranten en strenge maatregelen tegen illegale buitenlanders die in Catalonië wonen. Ook wil Mas een puntensysteem invoeren aan de hand waarvan berekend kan worden hoezeer migranten in de Catalaanse samenleving zijn geïntegreerd.

Het was voor het eerst dat migratie zo openlijk een rol speelden in een verkiezingscampagne in Spanje. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ook in Catalonië het aantal migranten enorm is toegenomen en inmiddels 13 procent van de 7 miljoen Catalanen van buiten Spanje komt.

De opmerkelijke discussie kwam echter ook voort uit het feit dat het heetste hangijzer van de Catalaanse politiek, het nieuwe autonomiestatuut dat Catalonië nog ruimere politieke en financiële bevoegdheden heeft gegeven, na maandenlange ruzies en een referendum eindelijk werd aangenomen.

Dus werd tijdens de verkiezingscampagne vooral op mogelijke coalities gezinspeeld mocht Artur Mas niet een absolute meerderheid behalen. Want bij de notaris heeft hij alleen laten vastleggen niet met de conservatieve Partido Popular te willen regeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden