Catalaanse partijen bereiken akkoord: Puigdemont keert terug als premier

Carles Puigdemont moet opnieuw de premier worden van Catalonië. De onafhankelijkheidspartijen Samen voor Catalonië en Republikeins Links zijn het daarover eens geworden.

Carles Puigdemont. Foto AFP

Tijdens een diner in Brussel dinsdagavond kwamen Puigdemont zelf en de nummer twee van Republikeins Links, Marta Rovira, tot overeenstemming over een tweede termijn voor de afgezette regiopremier. De nummer één van de republikeinen zit nog altijd in voorlopige hechtenis, op verdenking van ernstige misdrijven zoals rebellie en opruiing.

Ook de meest radicale onafhankelijkheidspartij CUP stemt in met de herbenoeming van Puigdemont. 'Onze vier parlementsleden zullen de installatie van een republikeinse regering niet blokkeren', laat een van de CUP-parlementariërs weten. Daarmee schaart een meerderheid van het parlement zich achter de terugkeer van de verdreven Catalaanse leider.

Toch zitten er nog heel wat haken en ogen aan Puigdemonts benoeming. Om aangesteld te worden als regiopremier, moet hij een toespraak houden in het Catalaanse parlement. Puigdemont verkeert echter nog altijd in ballingschap; zodra hij voet op Spaanse bodem zou zetten, wordt hij gearresteerd. De oplossing zou kunnen zijn dat Puigdemont zijn toespraak per videoverbinding houdt, of dat een ander parlementslid zijn tekst voorleest. Het is onduidelijk of dit wettelijk is toegestaan.

Voordat het zover is, moet eerst het Catalaanse parlement worden beëdigd. Dat gebeurt volgende week woensdag, 17 januari. Meteen daarna wordt een nieuw presidium verkozen. Volgens de krant La Vanguardia hebben de twee onafhankelijkheidspartijen afgesproken dat de nieuwe parlementsvoorzitter afkomstig zal zijn uit de gelederen van Republikeins Links. De voorzitter van het parlement heeft vervolgens tien dagen om gesprekken voeren met alle partijen én een kandidaat-premier voor te stellen. Op z'n laatst moet de toespraak van die beoogd premier, in dit geval dus Puigdemont, plaatsvinden op 31 januari.

De anti-onafhankelijkheidspartij Burgers werd de grootste na de Catalaanse verkiezingen op 21 december, maar heeft laten weten dat de onafhankelijkheidspartijen eerst aan zet zijn bij het vormen van een regering. Het onafhankelijkheidsblok heeft immers een meerderheid in het parlement, hetgeen regeren voor Burgers praktisch onmogelijk maakt.

Meer over