Catalaanse oud-premier Puigdemont aangehouden, wordt mogelijk uitgeleverd aan Spanje

De Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont is zondag vlak bij de Deense grens door de Duitse politie opgepakt. Mogelijk wordt hij uitgeleverd aan Spanje omdat er sinds vrijdag opnieuw een Europees aanhoudingsbevel tegen hem loopt wegens 'rebellie'.

Puigdemont tijdens zijn bezoek aan Helsinki eerder deze week Beeld ap
Puigdemont tijdens zijn bezoek aan Helsinki eerder deze weekBeeld ap

Puigdemont was op de terugweg naar België vanuit Finland, waar hij een lezing had gehouden, toen hij zondagmorgen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein door de Duitse politie werd aangehouden. Volgens zijn woordvoerder was Puigdemont op weg naar België om 'zichzelf zoals steeds ter beschikking te stellen aan de Belgische justitie'.

Puigdemont is vorig jaar naar België gevlucht nadat zijn regering door Spanje was afgezet als gevolg van de mislukte afscheidingspoging van de deelstaat in oktober. België weigerde mee te werken aan zijn uitlevering, waarna het Europese aanhoudingsbevel werd ingetrokken en Puigdemont zich redelijk vrij door Europa kon bewegen.

Vrijdag besloot de hoogste Spaanse rechter dat Puigdemont en twaalf andere Catalaanse politici worden vervolgd voor het ernstige misdrijf 'rebellie'. De separatisten worden ervan beschuldigd dat zij op gewelddadige wijze de onafhankelijkheid van hun regio hebben willen uitroepen. Justitie beschuldigt Puigdemont en de anderen er ook van belastinggeld te hebben verduisterd om de 'separatistische avonturen' te financieren. Ze riskeren een celstraf van 30 jaar.

Uit diverse media blijkt dat de Spaanse geheime dienst Puigdemont al volgt sinds zijn vertrek naar Finland. Volgens de Britse krant The Guardian was er al een uitleveringsbevel onderweg naar Helsinki maar dat arriveerde te laat omdat het eerst vertaald moest worden. Daarop tipte de Spaanse geheime dienst de Duitse politie om Puigdemont aan te houden zodra hij over de Deense grens was.

Het is nu aan de Duitse justitie om te besluiten of zij Puigdemont uitleveren aan Spanje. Hiervoor zou zij 60 dagen de tijd hebben. De uitlevering is afhankelijk van hoe de Duitse justitie naar de aanklacht kijken. In Duitsland is het misdrijf 'rebellie' als zodanig niet bekend. Mogelijk zou hij wegens hoogverraad kunnen worden uitgewezen, zo schrijft The Guardian, maar dan zou er ook sprake moeten zijn van geweld of dreiging met geweld om de onafhankelijkheid ongrondwettelijk af te dwingen.

De Catalaanse afscheidingsbeweging heeft geen geweld gebruikt. Omgekeerd gebruikte de Spaanse regering wel geweld tijdens het referendum van vorig jaar. Dit kwam de regering van premier Rajoy op ernstige kritiek in Europa te staan. De Catalanen gaan er juist prat op dat hun onafhankelijkheidsstrijd in tegenstelling tot die van de Basken vreedzaam en in redelijkheid verloopt. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert verwacht dat Puigdemont op korte termijn onder voorwaarden vrijkomt.

In Barcelona werd zondagmiddag opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen de rechtsgang. Catalonië verkeert al maanden in een machtsvacuüm. Na het mislukte referendum is het nog steeds niet gelukt om een nieuwe regering te vormen. Ook de derde en laatst mogelijke presidentskandidaat, de voormalige minister Jordi Turull, verdween vrijdag achter de tralies omdat hij door het Spaanse Hooggerechtshof van rebellie wordt beschuldigd.

Protest in Barcelona tegen de aanhouding van Puigdemont Beeld ap
Protest in Barcelona tegen de aanhouding van PuigdemontBeeld ap

Catalaanse leiders vervolgd wegens rebellie
Dertien Catalaanse leiders worden door de rechter vervolgd voor het ernstige misdrijf rebellie. Dat maakte het Spaanse Hooggerechtshof vrijdag bekend. Het gaat om oud-premier Puigdemont, oud-vicepremier Junqueras, zeven van hun kabinetsleden, de oud-parlementsvoorzitter, de leider van de links-republikeinse partij en twee voormalige protestleiders.

De twee Jordi's: Catalaanse martelaren die van het toneel verdwenen
Ze worden gezien als martelaren voor een onafhankelijk Catalonië: Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee grote Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen, sinds oktober 2017 opgesloten in de cel. (+)

Puigdemont lijkt strijd om Catalonië op te geven, laten uitgelekte sms'jes zien
Carles Puigdemont, de gewezen premier van Catalonië, heeft het geloof in zijn eigen herbenoeming opgegeven. Dat blijkt uit uitgelekte sms'jes die hij stuurde aan een van zijn voormalige kabinetsleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden