Catalaanse onafhankelijkheidspartij ook niet vrij van corruptie - er werd 6,6 miljoen weggesluisd

De belangrijkste Catalaanse onafhankelijkheidspartij, jarenlang aan de macht in de Spaanse regio, is maandag veroordeeld voor stelselmatige corruptie.

Maartje Bakker
Artur Mas, voormalig partijleider van de onafhankelijkheidspartij. Beeld anp
Artur Mas, voormalig partijleider van de onafhankelijkheidspartij.Beeld anp

Het bouwbedrijf Ferrovial doneerde volgens de rechter minstens 6,6 miljoen euro aan de partijkas in ruil voor de toekenning van grote bouwprojecten, zoals de aanleg van de Barcelonese metrolijn 9.

Het is een lelijke kras op het blazoen van de partij die hartstochtelijk pleit voor onafhankelijkheid van het corrupte Spanje. Ook zelf blijkt de partij Convergència Demòcratica de Catalunya (CDC) - waaruit de Catalaanse ex-premiers Jordi Pujol, Artur Mas en Carles Puigdemont zijn voortgekomen - niet schoon te zijn.

In Spanje staat de corruptiezaak bekend als de zaak Palau. Het smeergeld bereikte de partij door bemiddeling van de bestuurders van het illustere Palau de la Musica, een modernistisch muziekpaleis in het centrum van Barcelona en trots symbool van de Catalaanse cultuur.

Het bouwbedrijf maakte grote geldbedragen over aan het muziekpaleis, zogenaamd als sponsoring voor een serie optredens. Vervolgens ontving de penningmeester van Convergència enveloppen met geld uit handen van de directie van het muziekpaleis.

De bestuurders van het Palau de la Musica werden ruimhartig beloond voor deze bemiddeling. De afspraak was dat steeds 4 procent van de waarde van een bouwproject door Ferrovial werd uitgekeerd in steekpenningen. 'Eerst was het 3 procent, maar later 4 procent, want Convergència wilde meer geld', bekende een van de Palau-bestuurders bij de rechtszaak. De politieke partij kreeg vanaf dat moment 2,5 procent uitgekeerd. terwijl 1,5 procent aan de strijkstok van de bestuurders van het muziekpaleis hangen.

Er verdween volgens de Spaanse belastingdienst in totaal 23 miljoen euro met onbekende bestemming van de rekening van het Palau. De president van het muziekpaleis, Fèlix Millet, zou ruim 7 miljoen euro hebben opgestreken. Hij liet er zijn onroerend goed van opknappen en bekostigde er reizen mee naar Dubai en de Maldiven met zijn gezin.

Millet, een telg uit een gerenommeerde Catalaanse familie, kreeg maandag van alle betrokkenen de zwaarste straf opgelegd: bijna tien jaar moet hij de gevangenis in. Zijn tweede man verdwijnt voor zevenenhalf jaar achter de tralies.

De voormalige penningmeester van Convergència, Daniel Osácar, kreeg een celstraf van vier jaar en vijf maanden. Zijn partij moet het geld dat ze illegaal ontving terugbetalen.

Nadat de corruptiezaak in 2009 aan het licht kwam, veranderde Convergència van partijnaam. Inmiddels bestaat de conservatief-nationalistische partij onder de naam Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). 'Een daad van berouw en gewetensonderzoek die uniek is in de Spaanse democratie', noemde de advocaat van de penningmeester dat tijdens de rechtsgang.

De voormalige Catalaanse premier Artur Mas trad vorige week af als partijvoorzitter van de PDECat en zei bij die gelegenheid dat 'Convergència de hoogste prijs heeft betaald. Ze is verdwenen.'

De gedaanteverwisseling van de partij betekent volgens hem ook dat de PDECat niet kan worden aangeslagen voor het terugbetalen van de steekpenningen die haar voorganger ontving. Tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid menen dat Mas in 2012 de kant van de afscheidingsbeweging koos om de aandacht af te leiden van de corruptie in zijn partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden