Catalaanse nationalisten stemmen in met gesprek over gedoogsteun; Aznar zet stapje op weg naar regering

De twee politici die geacht worden een nieuwe Spaanse regering te vormen, hebben eindelijk, twee weken na de verkiezingen, met elkaar gesproken....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Kandidaat-premier José María Aznar toonde zich redelijk optimistisch na zijn lange onderhoud met de leider van de Catalaanse nationalisten, Jordi Pujol.

Aznar en zijn Partido Popular hebben de zestien parlementszetels van de Catalaanse CiU nodig om een parlementaire meerderheid te verwerven.

Pujol, de voormalige politieke partner van de socialist Felipe González, weigert een coalitie met de PP te vormen, maar wil wel praten over parlementaire steun aan een regering van de Partido Popular.

Nadat de leiders wekenlang via intermediairs en verklaringen tegen de pers met elkaar gecommuniceerd hadden, is het eindelijk tot een echt gesprek gekomen.

Over de inhoud van het vier uur durende onderhoud zijn slechts enkele grote lijnen naar buiten gekomen. De ontmoeting vond plaats op een geheim gehouden lokatie in Madrid.

Op het terrein van de economische politiek liggen de twee partijen niet ver uiteen. Aznar lijkt bovendien bereid tot consessies ten aanzien van de autonomie van Catalonië. Zo zou de regio een groter aandeel van de belastinginkomsten uit Catalonië zelf kunnen houden en wordt de verzelfstandiging van de Catalaanse politie verder doorgevoerd.

Dergelijke consessies hebben ook consequenties voor twee kleinere partners, de Baskische PNV en de Canarische CC. Beide kleine partijtjes zijn bereid tot het steunen van een regering-Aznar in ruil voor toezeggingen over hun autonome status binnen Spanje.

Francisco Alvarez Cascos, de secretaris-generaal van de PP, heeft echter verklaard dat zijn partij niet ten koste van alles met de nationalisten in zee gaat. Volgens Alvarez Casco houdt de PP de mogelijkheid open dat er geen akkoord komt en dat zijn partij dus niet gaat regeren. In dat geval lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk, al is 'het Italiaanse model' het laatste wat de PP wil.

Op de achtergrond van de onderhandelingen van de PP met de nationalisten klinkt steeds duidelijk de stem van Manuel Fraga Iribarne. De grondlegger van de partij en huidige gouverneur van Galicië ontkent echter dat hij een directe rol speelt in de gesprekken.

Fraga was onder generaal Franco minister van Informatie, in dezelfde periode dat de Catalaanse leider Pujol op politieke gronden in de gevangenis zat.

Demissionair premier Felipe González lijkt inmiddels begonnen met de volgende verkiezingscampagne. González meent, net als alle Spaanse politici, dat nieuwe verkiezingen op korte termijn slecht voor het land zijn. Maar op een partijbijeenkomst in Andalusië liet González er geen twijfel over bestaan dat hij de macht gaat heroveren.

'Aznar zal niet in staat blijken beslissingen te nemen en zal ons de meerderheid teruggeven', aldus González. Twee, hooguit drie jaar geeft de socialist zijn opponent. Dan zal Aznar vallen en 'haalt de socialistische partij de 46 procent nodig om te regeren: hier in Andalusië beginnen we opnieuw met de verovering van heel Spanje'.

De socialisten haalden bij de regionale verkiezingen in het zuiden de absolute meerderheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden