Catalaanse kiezers stemmen massaal voor onafhankelijkheid

Catalaanse kiezers hebben in een omstreden referendum massaal gekozen voor onafhankelijkheid van Catalonië: ruim 90 procent van de mensen heeft 'ja' gestemd. Het regiobestuur meldt dat van de 5,3 miljoen Catalaanse kiezers er ruim 2,2 miljoen zondag naar de stembus zijn gegaan.

Redactie
Mensen zwaaien met de Catalaanse vlag. Beeld getty
Mensen zwaaien met de Catalaanse vlag.Beeld getty

De Catalaanse premier Carles Puigdemont noemde de uitslag 'indrukwekkend'. Hij wil het resultaat van het referendum binnen twee dagen voorleggen aan het Catalaanse parlement, omdat daar 'de soevereiniteit van het volk ligt'. Dat parlement zal vermoedelijk eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen.

Puigdemont heeft het referendum erdoor gedrukt, ondanks dat de Spaanse overheid de stembusgang had verboden en het Hooggerechtshof had bepaald dat het onwettig is. Er waren duizenden agenten naar Catalonië gestuurd, omdat de Catalaanse politie, de Mossos d' Esquadra, zich erg terughoudend opstelde. In een laatste poging het referendum tegen te houden, bestormden zij de stembureaus, en gebruikten daarbij wapenstokken en rubberen kogels. Zo'n 850 mensen raakten gewond, van wie de meesten in Barcelona. 'Het was een dag van hoop en leed', zei Puigdemont. Hij riep de Europese Unie op om vermoedelijke schendingen van de mensenrechten door de Spaanse overheid te onderzoeken.

'Ferm en beheerst'

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei dat de regering heeft gedaan wat zij moest doen en bedankte de politie zondag voor haar 'ferme en beheerste' optreden. 'Er heeft vandaag geen referendum plaatsgevonden in Catalonië, de wet blijft in al haar macht van kracht', aldus Rajoy. 'We hebben gedaan wat er van ons gevraagd werd. We hebben laten zien dat onze democratische staat de middelen heeft om zichzelf te beschermen tegen een aanval zoals die vandaag met dit illegale referendum tegen ons werd uitgevoerd.'

Van de 2,2 miljoen Catalanen die naar de stembus zijn gegaan, stemde ongeveer 176.500 mensen (7,8 procent) tegen. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent) een blanco stem uit en werden ruim 20 duizend stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard.

Catalanen brengen hun stem uit. Beeld photo_news
Catalanen brengen hun stem uit.Beeld photo_news

Wat voltrok zich dit weekend in Catalonië (en wat moeten we ervan denken)?

Ontruimingen, rubberkogels en 'pseudovrijheid' - onze correspondent zag het dit weekeinde in Catalonië. Lees haar verslag van het referendumweekend. (+)

Heeft u gisteren het nieuws niet gevolgd? Lees alle ontwikkelingen in sneltreinvaart terug in ons liveblog van het referendum.

De Spaanse regering heeft met haar harde optreden slechts olie op het separatistische vuur gegooid, is het commentaar van de Volkskrant. Het wordt tijd dat Madrid de grondwettelijke dwangbuis iets laat vieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden