Catalaans referendum over onafhankelijkheid gaat niet door

Er komt geen referendum over de afscheiding van Catalonië. De Catalaanse regiopresident Artur Mas heeft dit maandagavond laat bekend gemaakt tijdens een overleg met de Catalaanse partijen die de een dergelijke volksraadpleging steunen. Volgens Mas is het niet mogelijk om onder de eerder door de regio vastgestelde voorwaarden een volksraadpleging onder de inwoners van Catalonië te houden. Volgens Mas zal in plaats van het rerendum, dat op 9 november plaats had moeten vinden, een 'participatieproces onder de bevolking' worden gehouden. De details hiervan zullen naar verwachting dinsdag bekend worden gemaakt door  de regiopresident.

Steven Adolf
30 duizend mensen demonstreerden zondag in Barcelona tegen het referendum. Beeld getty
30 duizend mensen demonstreerden zondag in Barcelona tegen het referendum.Beeld getty

Het afzeggen van het referendum is de laatste stap in de toenemende chaos rond de Catalaanse volksraadpleging. Deze werd eind vorige maand opgeschort door het Spaanse Constitutionele Hof, nadat de centrale regering de oproep voor de volksraadpleging had aangeklaagd. Volgens de Spaanse grondwet kan een dergelijk referendum alleen door de regering in Madrid worden uitgeroepen. Zowel de regerende Partido Popular als de socialistische oppositie verklaarden zich echter tegenstander van de volksraadpleging voor een Catalaanse afscheiding.

Ondanks het rechterlijke opschorting liet regiopresident Mas bij herhaling weten dat de volksraadpleging op de aangekondigde datum zou worden gehouden. Hij werd er daarbij door zijn niet-nationalistische tegenstanders beschuldigd van kiezersbedrog, omdat hij zijn belofte wettelijk niet waar kon maken. Ook de spanningen tussen de partijen die de volksraadpleging steunen liepen de afgelopen dagen op. De radicale nationalistische partij ERC liet daarbij weten dat de stemming hoe dan ook door moest gaan, desnoods tegen een rechterlijk verbod in.

Dit weekeinde werd duidelijk dat er een knoop doorgehakt moest worden vanwege een aantal formele deadlines in de voorbereiding van de stemming. Wat er in plaats van het referendum zal komen is nog niet duidelijk. Mogelijk zullen er verkiezingen worden uitgeschreven met het karakter van een volksraadpleging. Deze suggestie werd onder meer geopperd door adviseurs van Mas. De regiopresident zou echter weinig voelen voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen, vanwege de slechte resultaten van zijn partij in de peilingen. Deze wijzen op een zegen van de meest radicale nationalistische partij, zonder dat deze partij een absolute meerderheid weet te behalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden