Catalaan en Vlaamse claimen kinderen van Spaanse koning te zijn

AMSTERDAM - Aan het rampjaar van de Spaanse koning Juan Carlos is een nieuwe episode toegevoegd. Na het rumoer rond zijn omstreden olifantenjacht in Botswana, een mogelijke affaire met de Duitse prinses Corinna zu Sayn-Wittgensteinen en het slaan van zijn chauffeur, ligt er nu de claim van twee buitenechtelijke kinderen. Een Vlaamse uitbaatster van een bed & breakfast en een Catalaanse ober zijn naar de rechter in Madrid gestapt met het verzoek erkend te worden als kinderen van de 74-jarige Spaanse koning.

Allereerst is daar de 46-jarige Ingrid Sartiau; haar moeder Lilian werkte in de jaren vijftig en zestig als gouvernante bij de adellijke familie De Mérode. Volgens Sartiau zou haar moeder Juan Carlos - toen nog een prins - in 1956 in Frankijk hebben ontmoet. Tien jaar later zouden ze elkaar in Luxemburg opnieuw hebben getroffen, waarna negen maanden later Sartiau werd geboren.

Op zoek naar informatie stuitte Sartiau op de 56-jarige Albert Solà Jiménez. Deze Catalaan probeert al vanaf de jaren negentig te bewijzen dat hij een bastaardkind van Juan Carlos is.

Volgens Solà zou hij de vrucht zijn van een kortstondige affaire in Barcelona tussen zijn moeder Maria, dochter van een bekende bankiersfamilie, en Juan Carlos in 1956. Solà groeide op in een pleeggezin, maar op zijn geboortebewijs werd een speciaal merkteken aangebracht: een groene fopspeen. Dat teken is volgens Spaanse historici slechts voor koningskinderen gebruikt.

Sartiau en Solà ontmoetten elkaar afgelopen zomer. Vervolgens stelde de bekende dna-expert Jean-Jacques Cassiman vast dat Sartiau en Solà grotendeels hetzelfde genetische materiaal delen: ze hebben eenzelfde ouder. Hieruit hebben Sartiau en Solà geconcludeerd dat dit niemand anders kan zijn dan Juan Carlos. De rechter moet nu beslissen of er van de Spaanse koning een dna-staal kan worden afgedwongen.

Het Spaanse koningshuis heeft kennisgenomen van de aanspraken van Sartiau en Solà, maar zwijgt over de affaire. Al was het maar omdat deze serieuze gevolgen kan hebben voor de troonopvolging. Volgens de huidige regels is prins Felipe (44), als oudste zoon van Juan Carlos en koningin Sofia, de eerste in lijn voor de Spaanse troon. Maar Solà is twaalf jaar ouder dan Felipe en zou bij een erkenning dus aanspraak kunnen maken op de troon.

Het is niet voor het eerst dat Juan Carlos wordt geconfronteerd met een dergelijke claim. Een rechter verwierp de aanspraak van María José de la Ruellem, terwijl een ander, Olghina di Robilant, later toegaf dat haar moeder had gelogen. Toch zal de Spaanse koning er niet helemaal gerust op zijn: zo moest prins Albert van Monaco al twee kinderen uit liefdesaffaires erkennen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden