Castro verbaast Cuba met toespraak over naderende dood

Cubanen durven alleen op fluistertoon te spreken over de mogelijke dood van Fidel Castro. Het zou geïnterpreteerd kunnen worden als een gebrek aan respect, of het ontkennen van de grootsheid van de grondlegger van de Cubaanse revolutie. Castro verbaasde dinsdag dan ook vriend en vijand, door voor het eerst zelf te refereren aan zijn naderende dood.

Voormalig president Fidel Castro tijdens het Partij Congres. Beeld AFP

Fidel Castro sprak dinsdag op het Partij Congres de bijna dertienhonderd aanwezigen toe. De hoogbejaarde revolutionair ging zoals gebruikelijk gekleed in een Adidas trainingsjas. 'Binnenkort word ik negentig jaar', aldus Castro met trillende handen en een raspende stem. 'Binnenkort zal ik zijn zoals de rest, iedereen komt aan de beurt', ging hij verder. 'Maar de ideeën van de Cubaanse communisten zullen blijven.'

Castro sprak bijna tien minuten. Het kwam niet in de buurt van de urenlange vurige betogen die hij vroeger op het Plein van de Revolutie hield, maar het was wel de langste toespraak sinds hij in 2008 terug trad als president en de macht aan zijn broer Raúl overdroeg. 'Misschien is dit een van de laatste keren dat ik in deze zaal spreek', aldus Fidel waarna hij zijn partijgenoten complimenteerde met hun werk. 'Op de eerste plaats feliciteer ik Raúl Castro', zei hij. 'Voor zijn fantastische inspanningen.'

Het was het zevende Partij Congres, een bijeenkomst die gemiddeld iedere zes jaar wordt gehouden. De verwachtingen waren hooggespannen onder hervormingsgezinde Cubanen, maar de resultaten van het congres luiden geen grote veranderingen in.

Raúl werd met 100 procent van de stemmen herkozen als partijleider. Dit betekent dat hij ook na 2018, het jaar waarin hij naar eigen zeggen het presidentschap zal neerleggen, grote macht blijft houden in het land. Verder werden vijf nieuwe leden van het politburo gekozen, geen van hen staat bekend als hervormingsgezind.

Wel opzienbarend was dat Raúl een leeftijdsgrens wil instellen voor toekomstige leiders. Een merendeel van de top van de Communistische Partij is de zeventig ruim gepasseerd, Raúl zelf is 84 jaar oud. De president vindt dat voortaan alleen nog partijleden tot zestig jaar oud toe mogen treden tot de partijtop. Hij stelde voor dat de bejaarde partijleden meer tijd met hun kleinkinderen gaan doorbrengen.

De president stak in zijn openingstoespraak de draak met de democratie in de Verenigde Staten. Volgens de communist is er geen verschil tussen democraten en republikeinen. 'Het is alsof we twee partijen zouden hebben in Cuba. Een geleid door Fidel, en de ander door mij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.