Castro spreekt langdurig met leider ballingen

Een belangrijk leider van de gematigde Cubaanse oppositie in Florida, Eloy Gutierrez Menoyo, heeft maandagavond in Havana drie uur met president Fidel Castro gesproken....

REUTER

Reuter

HAVANA

De ontmoeting tussen de twee oude politieke vijanden was de tweede in twee dagen. Zondagavond had Castro de balling al begroet op een receptie, hetgeen voorzover bekend de eerste keer was dat hij een leider van de buitenlandse oppositie de hand schudde.

Gutierrez zat 22 jaar op Cuba gevangen op beschuldiging van contrarevolutionaire activiteiten. Hij ging in 1986 in ballingschap in Florida, waar hij de oppositiepartij Cambio Cubano (Cubaanse Verandering) oprichtte. Hij zei dat het gesprek met Castro plaatshad in Havana's Congrescentrum.

'Het was een zeer hartelijk gesprek, heel ontspannen en zeer openhartig', zei hij dinsdag tegen verslaggevers. Hij ging niet in op wat er besproken was, behalve dat het gesprek vooral over de toekomst ging. 'We hebben met geen woord over het verleden gepraat. Wat voorbij is, is voorbij en het gaat om de toekomst.' Hij zei dat Castro zich zeer 'ontvankelijk' toonde.

'Ik ben hier niet als een vriend maar als een duidelijk tegenstander van het regerende systeem in Cuba. Daarom betekent het feit dat ik in Cuba werd toegelaten en zaken voor de toekomst kon bespreken met Fidel Castro, dat er hoop is voor de de Cubanen hier en in het buitenland.'

Gutierrez noemde de radicale oppositieleiders die tegen zijn bezoek waren 'een halsstarrige minderheid die nog niet begrepen heeft dat de Koude Oorlog ten einde is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden