Castro: eenpartijsysteem beter dan demagogie

Het eenpartijsysteem in Cuba gaat niet op de schop. President Raul Castro heeft in een toespraak tot een conferentie van de Communistische Partij gezegd dat het toelaten van politieke partijen de deur zal openen voor Amerikaanse bemoeienis.

AP en REUTERS

HAVANA - 'Het zou gelijk staan aan het legaliseren van een imperialistische partij op ons grondgebied', zei Castro. De harde woorden van de president bevestigen dat de voorzichtige economische hervormingen van de laatste tijd niet gepaard zullen gaan met meer politieke vrijheden in Cuba.

De Communistische Partij is de enige partij. In 1976 werd in de nieuwe grondwet vastgelegd dat de partij de leidende kracht is in de samenleving. Castro: 'Wij verdedigen het eenpartijsysteem, in plaats van de demagogie en commercialisering in de politiek.'

Sinds hij in 2008 het roer overnam van zijn broer Fidel, heeft Raul diverse economische hervormingen doorgevoerd. Zo mogen Cubanen nu kleine bedrijven beginnen en auto's verkopen. Voor sociale en politieke hervormingen voelde Castro echter niets. Ook liberalisering van de immigratiewetten, die veel Cubanen beperken in hun vrijheid te reizen, vond hij een stap te ver gaan.

Castro zei dat hij wel doorging met zijn plannen om het aantal ambtstermijnen van politici en bestuurders aan maxima te binden. De grondwet zal daarvoor moeten worden gewijzigd, maar voor dat zover is, kan er al mee worden begonnen, beloofde hij.

Dit is een flinke stap in een land waar de communistische elite al 53 jaar aan de macht is. Castro zei in april voor het eerst dat bestuurders, ook hij zelf, hoge functies niet meer dan twee keer vijf jaar zouden mogen vervullen. Op de bijeenkomst viel de vergrijzing van het partijkader op. De vergadering werd geleid door de 80-jarige president en vicepresident José Ventura (81).

De derde man van het bewind, Ramiro Valdes, is 79. Fidel Castro, die nergens was te bekennen, is 85. Voor de bijeenkomst waren er berichten dat Raul ook akkoord zou gaan met een leeftijdslimiet voor partijleiders. Op deze manier zou de partij verjongd moeten worden. Maar op de bijeenkomst werd er niet over gesproken. Ook de benoeming van meer jongeren in de partijtop kwam niet aan de orde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden