Castro beleeft mooiste verjaardag van zijn leven

Het was, zei hij, de mooiste verjaardag van zijn leven, en hij vierde hem niet eens thuis. Maar zijn gastheer Hugo Chávez had hem begroet als 'de broeder, de vriend, de soldaat die het voorbeeld van waardigheid heeft gegeven voor heel deze hemel, heel deze aarde, heel dit water....

Fidel Castro had zijn 75ste verjaardagsfeestje een dag vervroegd tijdens zijn bezoek aan het Venezuela van Chávez, een van de weinige politieke vrienden die hem nog resten in Latijns-Amerika. Hugo Chávez, die de indruk wekt extra te pronken met de vriendschap om de VS te irriteren, nam zijn bejaarde gast zondag mee naar het natuurreservaat Canaima. De juiste plek voor Castro, hoonden tegenstanders: Canaima betekent in indianentaal Geest van het Kwaad, en het gebied was een van de inspiratiebronnen voor de film Jurassic Parc.

De laatste referentie was gepast, want Castro is een van de laatste dinosaurussen van de internationale politiek. Gisteren, op zijn echte 75ste verjaardag, was hij op de kop af 42 jaar, zeven maanden en dertien dagen aan de macht in Cuba. Daarmee overtreft hij alle socialistische leiders uit het verleden aan wie hij zich verwant voelt en ook Latijns-Amerikaanse dictators als Trujillo en Porfirio Díaz, die niet weg te branden waren.

Tien Amerikaanse presidenten hebben sinds 1 januari 1959 geprobeerd Castro weg te krijgen, maar hij heeft ze allemaal overleefd. En het ziet er niet naar uit dat het einde van Fidel in zicht is. Geruchten over de zwakke gezondheid van de leider doen al decennialang de ronde. Een heel scala van de meest vreselijke ziekten is hem al toegedicht, maar in alle gevallen bleek de wens de vader van de gedachte.

In juni gloorde even de hoop bij de oppositie, toen Fidel tijdens een van zijn beruchte marathon-redevoeringen in elkaar zakte. Een paar uur later zat hij echter al weer vrolijk in een televisiestudio om de geruchten de kop in te drukken, en om zijn rede af te maken. 'Ze zullen wel zeggen dat ik mij voor dood hield om te kijken wat voor begrafenis ze me zouden geven', grapte hij.

De oppositie in Cuba en in Miami weet dat zolang Fidel Castro leeft, er politiek niets zal veranderen op hun eiland. Castro houdt onverdroten vast aan zijn orthodox-communistische koers en heeft slechts kleine aanpassingen getolereerd om de gevolgen van het Amerikaanse embargo op te vangen, zoals het legaliseren van het bezit van dollars en het openen van Cuba voor buitenlandse investeerders. Maar ze zullen hem dood moeten wegdragen eer in Cuba een overgang naar een democratie op gang kan komen.

De speculaties richten zich nu vooral op de opvolging van de dictator. De waarnemers zijn het erover eens dat een fidelismo zonder Fidel ondenkbaar is, maar de kans dat een overgangsfiguur het roer overneemt, lijkt gering. Na zijn flauwte in juni onthulde de leider dat hij zelf een uitstekende kandidaat-opvolger in gedachten heeft: zijn vijf jaar jongere broer Raúl, minister van Defensie en tweede man van de Communistische Partij van Cuba.

Een andere naam die circuleert is die van Felipe Pérez Roque, de 35-jarige minister van Buitenlandse Zaken. Pérez Roque was bijna tien jaar lang de privé-secretaris van Fidel tot hij in 1999 tot minister werd gepromoveerd, en geldt als revolutionaire die-hard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden