Casper Bouman juicht net iets te vroeg voor olympisch startbewijs

Holland Regatta..

Van onze verslaggever John Volkers

MEDEMBLIK Topsportcoördinator Hessel Evertse was op het woelige IJsselmeer terstond naar Casper Bouman gevaren. De Nederlandse plankzeiler had de slotkoers, de medaillerace met dubbele punten, gewonnen en was na een teleurstellende week in de Holland Regatta nog juist de topzes binnengeschoven. Hij kon zijn olympische ticket gaan afhalen.

Een kwartier later, op de kant, kreeg Evertse te horen dat hij een verkeerde uitslagenlijst in handen had gehad en dat zijn berekening van een tweede ‘halve nominatie’ voor Bouman op één puntje na niet klopte. Het bleek een duur puntje, precies het verschil tussen plaats 6 en 7, tussen alles en niks.

Het werd voor Evertse een sprintje naar het strand, waar Bouman juist zijn RS:X van Neill Pryde aftuigde. Het werden uitvoerige excuses van de Nederlandse zeilbestuurder aan een zeiler die een maand geleden, in Hyères, zo aangeslagen was geweest na een gemiste kans op kwalificatie dat hij op de havenkade vele tranen vergoten had en zelfs wilde stoppen.

Bouman reageerde nu stoïcijns. ‘Niet goed genoeg’, zo beoordeelde hij zijn eigen prestatie in Medemblik.

Intussen stond Dorian van Rijsselberge, de andere Nederlandse aas op de surfplank, in het havengebouw te wachten op de huldiging. Hij werd tweede in de belangrijke Europese regatta en onderstreepte daarmee zijn vorm.

Van Rijsselberge (19) had gehoord van de kwalificatie van Bouman en vervolgens van de ‘diskwalificatie’. Daarna ging het verhaal dat er een protest bij de jury speelde en dat Bouman misschien nog via de scheidsrechterstafel zijn ticket voor Peking kon afhalen. Dat bleek dus niet het geval.

De jonge surfheld van Texel, sinds twee weken in het bezit van een geldig toegangsbewijs voor de Spelen, is nog steeds de eerste kandidaat voor de olympische zeilregatta. Hij moet alleen eind juni afwachten of concurrent en vriend Bouman, de wereldkampioen van 2006, in de Kieler Week zijn reputatie waarmaakt.

Als Bouman faalt dan gaat met Van Rijsselberge geen reserve naar de Spelen. Hij is de allrounder die Bouman graag zou zijn. De lange Hagenaar werd voor de regatta bekritiseerd door bondscoach Zielhuis. Casper was dan wel wereldkampioen geweest, maar een nog hogere waardering is het allrounderschap. Zo werd van bondswege zijn verdwijning uit de kernploeg, dit jaar, verklaard.

Uit de kernploeg won het drietal Renée Groeneveld, Brechtje van der Werf en Marije Kampen in de Yngling-klasse. Er was zilver voor de Tornado’s Booth en Nieuwenhuis plus brons voor de 470-vrouwen De Koning en Berkhout.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden