Caspar Janssen had nooit gedacht dat hij ademloos drie boeken over hommels zou lezen

Aflevering 182. Al hebben personages in natuurboeken weinig tekst, een boek over hommels blijkt adembenemend.

Caspar Janssen
Caspar loopt Beeld
Caspar looptBeeld

Zo'n boekenweek kun je ook zien als een door de mens veroorzaakte natuurramp. Altijd te veel, nooit te weinig. En dat terwijl schrijven over natuur lastig is, de spanning blijft er niet vanzelf in. De personages hebben weinig tekst, zelden een sappig citaat en het is nu eenmaal moeilijk je te identificeren met, pakweg, de gevlekte wit-snuitlibel of het pimpernelblauwtje.

Bestaan er desondanks boeiende en actuele boeken over natuur? Zeker wel. Zelf had ik tien jaar geleden niet kunnen bevroeden dat ik nog eens ademloos drie boeken over hommels zou lezen, alle drie van de Britse bioloog Dave Goulson. Op dit moment sleep ik zijn derde boek mee, Bee Quest, in het Nederlands vertaald als De vlucht van de hommel. Ik ben gebleven bij het lot van de Bombus dahlbomii in Argentinië en Chili. Het is de grootste hommel ter wereld, maar Goulson zoekt er tot nu toe vergeefs naar, want de hommel lijkt verdreven te zijn door geïmporteerde aardhommels. Het is een schrijnend verhaal, ook al omdat Goulson zijn reis beschrijft door honderden kilometers sojaplantages en andere akkers met genetisch gemanipuleerde en gifbespoten gewassen, die verder volstrekt levenloos zijn. Toch blijft de bioloog onderkoeld en soms zelfs opgewekt.

Weergaloos is, vind ik, De Uitvinder van de Natuur, van Andrea Wulf, de biografie van Alexander von Humboldt, de in zijn tijd bekendste wetenschapper - en ontdekkingsreiziger - van Europa. Humboldt was de ontdekker van 'de samenhang der dingen,' het boek is een tijdsbeeld, met belangrijke rollen voor Goethe, Jefferson, Bolivar en Darwin, voor wie Humboldt een inspiratiebron was. Maar vooral gaat het boek over het ontstaan van een wereldbeeld dat actueler is dan ooit.

Dan de vogelboeken van Tim Birkhead, met echte, geweldig opgeschreven informatie over gedrag en wijsheid van vogels. Als je er over gaat nadenken, is er toch nog best wat, vooral uit Angelsaksische hoek. In Nederland kun je uiteraard niet om Koos van Zomeren heen. En wat ik toch even wil noemen: een net verschenen, verrassend natuurdagboek van Aaldrik Pot en Barbara de Beaufort, titel: De onsterfelijke nachtegalen.

Nu nog tijd om te lezen.

De vlucht van de hommel Beeld Gonnie Tijs000
De vlucht van de hommelBeeld Gonnie Tijs000

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden