Casio maakt handig horloge voor sukkels en autokrakers

Typisch produkt van de jaren negentig, ook te bekomen bij uw warenhuis of rtv-detaillist: de afstandsbediening die door de elektronicafabrikanten worden voorzien van het plakkertje 'zelf-lerend'....

Daar bedoelen de elektronicafabrikanten mee dat de afstandsbediening commando's van andere afstandsbedieningen kan oppikken, kopiëren dus eigenlijk, al is het toch echt de gebruiker zelf die de gegevens moet invoeren - hoezo dus, zelf-lerend? Casio maakt er ook een, in horlogevorm. Handig voor sukkels die om de haverklap de afstandsbediening van tv of video achter de driezitsbank laten glijden.

Je blijkt nu, met de infraroodsignalen van het ding, ook andere apparaten te kunnen bedienen. Sloten van centraal vergrendelde auto's bijvoorbeeld, die op dezelfde soort signalen reageren.

Onlangs heeft de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) de voor autokrakers uitgesproken handige tip doorgespeeld aan de politie. Ook de Limburgse politie sprak donderdag haar bezorgdheid uit. Ze maakte bekend dat ze een paar maal contact heeft gezocht met het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk, die het gewraakte horloge (CMD-40-1) aan nader onderzoek zou kunnen onderwerpen. Een officieel verzoek tot onderzoek is bij het Gerechtelijk Laboratorium nog niet gedaan. In de regel vraagt een officier van justitie daarom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden