Cashen topman taboe na fusie

Kamer bevriest optie- en aandelenpakket bestuurder in aanloop naar fusie concern...

Van onze verslaggever Bart Dirks

Den Haag Bestuurders van bedrijven kunnen straks niet meer automatisch ‘binnenlopen’ bij fusies en overnames. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten dat de waarde van hun optie- en aandelenpakketten gedurende de overname- of fusieperiode wordt bevroren. Daartoe wordt de wet aangepast.

De maatregel moet voorkomen dat bestuurders door een financieel eigenbelang geen objectieve afweging maken van alle belangen binnen de onderneming, zoals die van aandeelhouders en werknemers.

De raad van commissarissen mag bestuurders na een geslaagde overname of fusie wel een aparte beloning toekennen voor die transactie.

In 2007 ontstond commotie over ABN Amro-topman Rijkman Groenink, die bij zijn vertrek bij de overgenomen bank de waarde van zijn opties zag stijgen tot 26 miljoen euro.

Vertrekkend topman Jan Bennink van Numico verdiende in datzelfde jaar een bonus van 80 miljoen euro, toen het babyvoedingsbedrijf werd overgenomen door Danone.

Bij een fusie of overname wordt voortaan de waarde van de aandelen van vier weken voor dat besluit vastgesteld. Vier weken na een openbaar bod of een bestuursbesluit stelt de raad van commissarissen opnieuw de waarde vast.

Als het aandelenpakket van de bestuurder in de tussentijd in waarde is gestegen, dan is de bestuurder dat extra bedrag verschuldigd aan het bedrijf. De bestuurder kan het verschuldigde bedrag contant betalen, of de waarde in aandelen overdragen aan de vennootschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden