Cash voor oude bakken werkt in de VS

De verkoopcijfers van Ford zijn in juli licht gestegen ten opzichte van een jaar geleden, en ook andere autofabrikanten melden goede zaken.

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

Consumenten kunnen sinds vorige week maximaal 4.500 dollar (3.100 euro) ontvangen voor hun oude wagen in het zogeheten cash-for-clunkers progamma (‘contant geld voor ouwe bakken’). De regering-Obama wil vervuilende auto’s van de weg zien te krijgen door aanschaf van een efficiënter exemplaar te stimuleren. Als neveneffect wordt gehoopt op een injectie voor de autobranche, die ernstig te lijden heeft onder de recessie en praktisch door Washington overeind wordt gehouden.

Het initiatief is een succes. Bij autohandelaren in het hele land waren het afgelopen weekeinde voor het eerst in lange tijd rijen kopers te zien. De Amerikaanse media spreken van het succesvolste onderdeel van president Obama’s stimuleringswetgeving.

De worstelende fabrikant Ford in Detroit was de eerste die resultaat kon melden: de Focus was de afgelopen dagen de populairste wagen. General Motors (GM) en Chrysler deden het minder slecht dan de afgelopen maanden. De afgelopen dagen namen Ford, GM en Chrysler 47 procent van de verkopen voor hun rekening. Hun marktaandeel is normaliter 45 procent.

Een eerste analyse van de tachtigduizend transacties in het programma bevestigt de recente trend dat Amerikanen voor kleinere, zuinigere auto’s kiezen. Van de ingeruilde ‘clunkers’ is 80 procent pickup-trucks en busjes; van de nieuwe aanschaffen is 63 procent personenauto’s. Het benzineverbruik neemt gemiddeld met 50 procent af voor wie zijn oude wagen inruilt.

Wel dreigt het programma het slachtoffer van zijn eigen succes te worden. De regering had een miljard dollar gereserveerd. Dat was binnen een paar dagen op, waarna het Huis van Afgevaardigden vrijdag nog eens 2 miljard dollar vrijmaakte. De senaat zal later deze week stemmen over dat bedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden